10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 460 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 460
GÖZLEMEVİ MÜDÜRÜ — Başka eller görmediniz mi?
YOLCU — Gördüm. Bakkalın, kasabın, esnafın ellerini gördüm. Gözlerimi satıcıların ellerinden ayırmadım.
GÖZLEMEVİ MÜDÜRÜ — Niçin?
YOLCU — Yanlış tartmasınlar, eksik vermesinler diye.
GÖZLEMEVİ MÜDÜRÜ — Güzel, ya hanım elleri?
YOLCU — Bahçem yok benim. (Sessizlik)
(…)
GÖZLEMEVİ MÜDÜRÜ — Ateş böceklerini görebiliyor musunuz?
YOLCU — Adını duydum, ama görmedim, çok küçükmüş.
GÖZLEMEVİ MÜDÜRÜ — Çok mu küçükmüş? Emin misiniz?
YOLCU — Küçükmüş. Oğlum söyledi. Ama çok güzelmiş.
GÖZLEMEVİ MÜDÜRÜ — Oğlunuz kaç yaşında?
YOLCU — Beş yaşında. Daha geçen gece bir tane yakalamış. Avucunda gösterdi, pek hoşlanmıştı, gülüyordu, ama ben göremedim, çok küçüktü.
GÖZLEMEVİ MÜDÜRÜ — Ateş böceği çook, çok büyüktür; ancak çocuk ellerine sığar. Ateş böceklerini göremeyen yıldızları hiç göremez.
YOLCU — Teleskopla da mı?
GÖZLEMEVİ MÜDÜRÜ — Onunla da! (Kesin) Hayır! Geçmiş artık! Göremezsiniz.
(…)
Behçet Necatigil, Yıldızlara Bakmak
1. a) Okuduğunuz metinde yıldızlara bakmak isteyen yolcu, yıldızları niçin görememektedir?
- Cevap: a) Parçada yolcunun yıldızları görememesi, mecazi anlamda verilmiştir. Yolcu, gündelik işlerle yaşadığı meşguliyet ve geçmiş yıllarda karşılaştığı birtakım zorlukların etkisiyle kendine, hayallerine ve umutlarına yeteri kadar önem verememiştir. Bunun sonucu olarak da artık o hayallerin, umutların ve hayatın çok uzağında kalmıştır.
b) Gözlemevi müdürü Doktor işi değil bu diyerek neyi kastetmiş olabilir?
- Cevap: Bu cümleyle müdür, yolcunun yaşadığı sorunun fizyolojik veya psikolojik bir rahatsızlıktan kaynaklanmadığını; sorunun kendi hayatıyla ilgili bazı olaylar, tavırlar ve kararlardan ileri geldiğini belirtmeye çalışmıştır.
2. Gözlemevi müdürünün İnsan yıldızları ne zaman görmez, biliyor musunuz? Ya hiç bakmamışsa ya da çok bakmışsa! Ya açlığındandır görmeyişi ya da artık doymuş, kanıksamış olmasından sözlerinden ne anlıyorsunuz? Yazınız.
- Cevap: Bir insan önem vermediği, ilgilenmediği her türlü şeyden zaman içinde uzaklaşır ve onların güzelliklerini göremez olur. Aynı durum çok ilgilenilen ve bu nedenle de sıradanlaşan şeyler için de geçerlidir. İnsan, sürekli olarak gözünün önünde olan güzelliklerin farkına varmaz olur.
3. Parçada hâkim olan duygu ne olabilir? Bu duygunun sizin hayatınızdaki yeri hakkında kısa bir yazı yazınız.
- Cevap:
Parçada yolcu, günlük olayların ve sıkıntıların etkisiyle hayata geç kalmış ve gerçeklerin peşinde hayallerinden vazgeçmiş bir kişidir. Onun, yıldızları görememesi de aslında bu geç kalmışlığın getirdiği pişmanlık duygusudur.
Olası Cevap: Pişmanlık her insanın belli dönemlerde yaşadığı bir duygudur. Bu pişmanlıklar bazen küçük, bazen de büyük olabilir. Ben de hayatımın farklı dönemlerinde yaptıklarımdan veya yapmadıklarımdan, söylediklerimden veya söylemediklerimden pişmanlıklar duydum ancak şunu da fark ettim ki bu pişmanlık duygusuyla yaşamak, insana hiçbir şey kazandırmıyor. Tam tersine hayatı yaşanmaz bir hâle getirmeye başlıyor. Önemli olan bu pişmanlıklara saplanıp kalmak değil, onlardan ders çıkarıp yeni pişmanlıkların önüne geçmektir.
4. Ateş böceği çook, çok büyüktür; ancak çocuk ellerine sığar sözleriyle anlatılmak istenen nedir? Yazınız.
- Cevap: Burada ateş böceği küçük mutlulukları, çocuk elleri ise küçük şeylerden elde edilen büyük mutlulukları ifade etmektedir. Böyle- sine küçük görünen şeylerden mutlu olabilmek için ancak çocuklar kadar güzel ve büyük kalplere sahip olmak gerekir.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 460 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.