10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 458 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 458
a) Parçada geçen Derdi belayı tatlı ezgilere, parlak görüntülere çevirmek elbette rahatlatır kişiyi; gel- gelelim insanı asıl güçlü kılan derde, belaya katlanabilmektir. sözünden ne anlıyorsunuz?
- Cevap: İnsanlar, herhangi bir problemle karşılaştıklarında kimi zaman bu problemlerin olumlu yönlerini görmeyi tercih edebilir. Bu sorunları görmezden de gelebilir. Bu sayede sorunların sıkıntılarından bir nebze olsun uzaklaşarak kendini rahatlatabilir. Ancak bu, geçici bir yaklaşımdır çünkü uzun vadede insanı güçlendiren ve sıkıntılara karşı daha dirençli hâle getiren bu sıkıntılara karşı verdiği mücadeledir.
b) Siz bir sıkıntıyla karşılaştığınızda bu sıkıntıdan kurtulmak için nasıl bir yol tercih edersiniz?
- Cevap:
Ben herhangi bir sıkıntıyla karşılaştığımda o sıkıntıyla boğuşup kendimi daha da fazla üzeceğime hayata olumlu yönlerden bakarak sorunlardan uzaklaşmayı tercih ederim. Çünkü üzerine gidilen her sıkıntı beraberinde yeni sıkıntıları doğuracaktır.
Ben herhangi bir sıkıntıyla karşılaştığımda korkmadan o sıkıntıyla mücadele ederim. Hayatın her alanında mücadele, güçlü olmanın temel koşuludur. Hayatı mücadelelerle geçmiş insanlar gücü, başarıyı ve mutluluğu yakalamayı diğer insanlara göre çok daha rahat elde ederler.
3. a) Musahip’in söylediği nefsini tepelemiş sözünden ne anlıyorsunuz?
- Cevap: Burada “nefsini tepelemek” insanın dünyevi birtakım isteklerine yenik düşmeyerek aklının kılavuzluğunda tercihlerde bulunması anlamında kullanılmıştır.
b) Sizce kişinin kendi nefsiyle mücadele etmesi o kişiye ne gibi katkılar sağlar?
- Cevap: İnsan, nefsiyle mücadele sürecinde aklının kıymetini anlar, günlük ve geçici birtakım arzuların kısa vadeli mutluluklarından vazgeçip uzun vadeli doğru kararlar alabilmeyi başarır. Nefsiyle mücadele içinde olan insan, doğru ve yanlış arasındaki tercihlerinde aklının rehberliğinde hareket etmeyi öğrenir ve iradesini güçlendirerek ikilemli durumlarda doğru kararlar vermeyi başarır.
4. Parçada Selim’in söylediği Kendimi ele geçirmekteyim yavaş yavaş. sözünden yola çıkarak “kendi olabilmek” konulu bir paragraf yazınız.
Yazdığınız Paragraf:
- Cevap: İnsan, günlük hayatta çok sayıda karar alır ve bu kararları uygular. Ancak bunların birçoğu, kendi irade ve isteğinin dışında gerçekleşir. Başkalarının isteklerine, düşüncelerine ve beğenilerine göre alınan bu kararlar ve sergilenen davranışlar insanın farklı ve sahte bir karakter taşımasına neden olur. Yaptığı her işte, aldığı her kararda kendi irade ve düşüncesini ön plana almaya başaran insan, gerçek anlamda kendi olmaya başlar. Sadece kendi gibi olabilen, kendi duygularını samimi olarak yaşayabilen insanlar özgür sayılır.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 458 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.