Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 450

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 450 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 450

Arap’ın ve Yemenin ve dahi nice memleketlerin padişahı Sultan Süleyman Han’ım. Sen ki France vilayetinin kralı Françesko’sun!”
(Görkemli bir müzik bu anlatımı noktalar. Haritanın görüntüsü silinir.)
MİMAR SİNAN — Bu görevde kaldığım 48 yıl içinde bakınız neler yaptım. 83 büyük cami. 50den fazla küçük cami. 60 medrese. 31 konak. 19 türbe. 17 imaret. 15 kemerli su yolu. 7 okul. 3 hastane. 52 han ve hamam. Hiçbirinin planı ötekine benzemez. Ben İstanbul’a da bağlanıp kalmadım. Mekke’de, Halep’te, Şam’da, Kırımda, Sofya’da, Saraybosnada, Budapeştede, Yunanistanda da binalar yükselttim. Edirneden Erzurum’a kadar birçok Anadolu ilinde de benden bir iz, bir eser vardır. Bu arada seferlere katıldım. Birçok da öğrenci yetiştirdim.
(…)
Turgut Özakman, Ben, Mimar Sinan

1. Yukarıdaki metin, Mimar Sinan’ın hayatını konu edinen bir tiyatro eserinden alınmıştır. Metinde tiyatro sanatına özgü hangi unsurlar kullanılmıştır? Tespit ediniz.

  • Cevap:

Tiyatro, bir gösteri sanatı olup hareket ve konuşmaya dayanır. Olaylar yazar tarafından değil oyun kişileri tarafından konuşma ve canlandırma yoluyla anlatılır (Metinde Mimar Sinan’ın hayatı ve eserleri, Mimar Sinan’ı canlandıran oyun kişisi tarafından yani Mimar Sinan’ın kendi ağzından anlatılmaktadır.). Tiyatro eserleri, konusunu tarihten ya da günlük hayattan alabilir (Metinde tarihî bir kişilik olan, eserleri günümüzde de büyük ilgi gören, Türk mimarisinin en önemli isimlerinden biri Mimar Sinan’ın hayatı anlatılmaktadır.).

Tiyatro eserlerinde, anlatmaya dayalı edebî türlerde olduğu gibi ayrıntılı betimlemeler yoktur. Okurun, oyunu zihinde canlandırabilmesi için diyaloglar dışındaki tüm detaylar (sahne bilgileri, oyuncuların hareketlerini ve durumlarını açıklayan ifadeler…) parantez içindeki açıklamalarla verilir. [(Bir nokta müzik.), (Süley- maniye Camisi’nin bir vitrayının renkli resmi yansır fona.), (Görkemli bir müzik bu anlatımı noktalar. Haritanın görüntüsü silinir.)]

2. Metni okuduktan sonra Mimar Sinan ve yaşadığı dönemle ilgili neler öğrendiniz? Açıklayınız.

  • Cevap: Metinde Mimar Sinan’a ve yaşadığı döneme ait tarihî gerçekliği olan bilgiler verilmiştir. Mimar Sinan’la aynı dönemde yaşamış olan Baki, Fuzuli, Nakkaş İbrahim, Matrakçı Nasuh, Hattat Kara- hisarlı Ahmet Efendi, Şeyh Abdülâli, Bahram Ağa, Hoca Saadettin, Seydi Ali Reis, Piri Reis ve Turgut Reis metinde adı geçen diğer önemli tarihî kişiliklerdir. Ayrıca Osmanlı İmparatorluğu’nun gücüne ve sınırlarının genişliğine, Kanuni Sultan Süleyman’ın üstün yöneticilik özelliklerine de metinde yer verilmiştir.

3. Okuduğunuz bu metin için de geçerli olmak üzere sizce bir tiyatro eserini okumak mı, izlemek mi daha keyiflidir? Gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Metin yönü kuvvetli öyle eserler vardır ki sahnelenmese bile okurda estetik bir beğeni uyandırır ya da okuru, oyunu izlemiş kadar zihinde canlandırma yapmaya yönlendirir. Tiyatronun ses, ışık, efekt, dekor, canlandırma gibi avantajları düşünüldüğünde örneğin “Ben, Mimar Sinan” eserini sahnede izlemek daha etkileyici ve keyifli olabilir. Aynı zamanda, bazı tiyatro eserlerinin sadece okunmak için kaleme alındığı düşünülürse bu, tamamen kişinin tercihine bırakılacak bir durumdur.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 450 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!