10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 449 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 449
Aşağıdaki metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. (Metin düzenlenmiştir.)
Ben, Mimar Sinan
(…)
MİMAR SİNAN — Sadr-ı âzamin önerisini padişah da uygun bulmuş. Böylece 50 yaşındayken en görkemli dönemini yaşayan Osmanlı İmparatorluğuma mimarbaşı oldum.
(Bir nokta müzik.)
Asker ocağından ayrılmak bana güç geldi. Her şeyimi asker ocağına borçluydum. Ama yeni görevimde daha başarılı olacağımı da seziyordum. Sanatımı gösterebileceğim çeşitli alanlar açılıyordu önümde. Büyük bir şevkle işe koyuldum. Osmanlı İmparatorluğunda mimarbaşı olarak Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim ve III. Murat dönemlerini yaşadım. Tarihçiler, XVI. yüzyılı “Türk Yüzyılı” olarak adlandırırlar. Birkaç dostumun ve çağdaşımın adını söylersem sizler de tarihçilere hak verirsiniz. Mesela şair Baki.
4. SES — Avazeyi bu âleme Davud gibi sal/Baki kalan bu kubbede bir hoş seda imiş.”
MİMAR SİNAN — Mesela Fuzuli.
5. SES — Ne yanar kimse bana âteş-i dilden özge/Ne açar kimse kapım, bad-ı sabadan gayrı.” MİMAR SİNAN — Vitray ustası Nakkaş İbrahim.
(Süleymaniye Camisinin bir vitrayının renkli resmi yansır fona.)
Matrakçı Nasuh. Büyük minyatür sanatçısı.
(Fona bir minyatürü yansır.)
Hattat Karahisarlı Ahmet Efendi.
(Fona Süleymaniyeyi süsleyen hatlardan birinin resmi yansır.)
Bu çağda yaşayan Şeyh Abdülâli, Bahram Ağa gibi besteciler büyük Itrinin müjdecileridir.
(Itrinin bir eserinden çok kısa bir bölüm girer ve uzaklaşır.)
Tarihçi Hoca Saadettin. Coğrafya bilgini Seydi Ali Reis ve ünlü denizci ve harita uzmanı Piri Reis! (Piri Reis’in ünlü haritasını görürüz fonda.)
Turgut Reis.
(Resmi yansır.)
İmparatorluğun büyüklüğü, yaklaşık 15 milyon kilometre kareydi.
(Fona sınırları belirten resim-harita yansır.)
İmparatorluk, gücünün doruğundaydı. O kadar ki Osmanlı padişahı, Fransa kralına şöyle hitap ediyordu:
6. SES — “Ben ki sultanlar sultanı, Akdeniz’in ve Karadeniz’in ve Rumeli’nin ve Anadolu’nun ve Karaman’ın ve Azerbaycan’ın ve Şam’ın ve Halep’in ve Mısır’ın ve Kudüs’ün ve külliyen diyar-ı
- Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 449 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.