10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 432 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 432
– Vallahi amca efendi, insan için hizmetsiz durmak güçtür. Çünkü devlete, cemiyete hizmeti olmayan insanın hayvandan farkı kalmaz. Güç olduğunu kabul ederim fakat hizmette bulunmak lazım geldiğini de unutamam. Bendeniz vâkıa Hariciyede duramadım, çıktım. Mektepte, dışarıda yine devlet ve cemiyetin hizmetinde bulunuyorum. Hatta daha doğrusunu isterseniz, uygun bir yer bulduğum takdirde yine dairedeki memuriyete dönmeye hazırım.
– Oğlum, memuriyette ne kazandınız ki tekrar arzu ediyorsunuz? Terfiyi, maaşı reddettiniz. Maksadınız nedir? Anlayamıyorum.
– Hizmettir.
– Aylarca müddet Hariciyede bulundunuz. Ne kazandınız? Ettiğiniz istifade nedir?
– Maddi istifadeyi kastediyorsanız yorgunluktan ibarettir. Fakat manevi istifadem çoktur. İnsanları, usulü, nelerin eksik ve nelere muhtaç bulunduğumuzu öğrendim. Biz doktorlar önce hastalığın teşhisine çalışırız.
(…)
– (Alayını gizlemeksizin) Acaba bulduğunuz çareler nelerdir?
– Size iki kelimeyle arz edeyim mi? Herkesi okutmak ve eğitmek!
(…)
Mehmet Murat, Turfanda mı? Yoksa Turfa mı?
1. Tanzimat Dönemi sanatçıları vatan, millet, hak, kanun gibi kavramları savunabilmek için sanatı toplum yararına kullanmışlardır. Onlar, bir ideal uğruna çalışan dava adamları olarak görülmektedirler. Hem halk adına hem halka yönelik konuşurlar. Okuduğunuz metinde Mansur Bey’in görev anlayışı ile düşüncelerini yukarıdaki bilgileri de göz önünde bulundurarak yorumlayınız.
- Cevap: Mansur Bey, bulunduğu ortamı eleştiriyor, işten ayrılıyor. Kendince sorunu düşünüyor, kafasında çözümlemeye çalışıyor. Bulduğu çare herkesi okutmak ve eğitmektir. Eğitimin önemini vurgulamıştır. Mansur Bey, Tanzimat aydını olarak karşımıza çıkmaktadır.
2. Realizm akımına göre sanat ve edebiyata konu olarak alınması gereken şey, hayatın kendisidir. Bu nedenle pek çok gerçekçi roman insanların kendi hayatlarında da karşılaştığı toplumsal sorunları merkeze taşır. Akıma ait olan bu özellikleri metinde görebilmek mümkün müdür? Açıklayınız.
- Cevap: Realizm akımındaki en önemli nokta konunun hayatın içinden seçilmesidir. Metinde yaşadığı topluma yabancı olmayan, yaşarken gözlerini gerçeklere kapatmayıp bulunduğu çevreyi gözlemleyen, sorunları gören, bunları çözmek için kafa yoran Mansur; idealist bir Türk aydını olarak karşımıza çıkar. Mansur ve Man- sur gibi insanlar toplumsal bir gerçekliktir. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de hayatın içinde yer almaya devam etmektedir.
3. Tanzimat edebiyatı, halka yönelme, halkı aydınlatma ve eğitme hareketidir. Şinasi, Ziya Paşa, Namık Kemal ve Ahmet Mithat bu görevi üstlenir. Tanzimat’ın güçlü kalemlerinden Ziya Paşa özellikle Konya ve Adana’da vali olarak görev yaptığı dönemlerde eğitime verdiği önem doğrultusunda çalışmalar yapmıştır. Yukarıdaki bilgiyi de göz önünde bulundurarak metnin yazıldığı dönemin eğitim anlayışı ile ilgili çıkarımlarda bulununuz.
- Cevap: Tanzimat dönemi sanatçıları sanatı halka ulaşmak, halkı aydınlatmak için bir araç olarak kullanmışlar. Çünkü o dönemde topluma benimsetmek istedikleri düşünceler toplumun o zamana kadar yabancısı olduğu düşüncelerdir. Bu kavram, anlayış ve düşünceleri topluma yerleştirmek için halkı eğitmek, bilinçlendirmek ilk adımdır. Bu nedenle de birinci sıradadır.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 432 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.