10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 424 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 424
1. Belli belirsiz bir şekilde hissediyordu ki, bu rahibin affedişi o vakte kadar benliğini sarsan en büyük hücum, en korkunç taarruzdur; bu rahmete karşı direndiği takdirde artık yüreğinin katılaşması büsbütün çaresiz bir hale gelecekti; boyun eğdiği takdirdeyse, başka insanların davranışları yüzünden yıllardır yüreğini dolduran ve hoşuna giden o kin ve nefretten vazgeçmesi gerekecekti. Metinde geçen yukarıdaki ifadeler Jean Valjean’in Piskoposla yaşadıklarından sonra zihnindeki iç konuşmalarıdır. Bu sözler sizce nasıl bir ruh hâlinin yansımalarıdır? Yorumlayınız.
- Cevap: Piskoposun Jean Valjean’ı affedişi beklenmeyen bir davranıştır. Bu durum karşısında Jean Valjean, Piskoposun bu davranışından çok etkilenmiş ve sürekli kendisini iç konuşmalarıyla sorgulamaya koyulmuştur. Bu sözle Piskoposun davranışı karşısında ruhunun çaresizliğinin ne kadar fazla olduğunu dile getirmiştir.
2. Okuduğunuz metinde Piskoposun Jean Valjean’a davranışı ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Piskopos’un yerinde siz olsaydınız Jean Valjean’a nasıl davranırdınız?
- Cevap: Piskoposun Jean Valjean’ı affedişi yüce gönüllülüktür. Piskopos bu hareketi ile ona dürüst ve doğru olmayı öğreterek onu kazanmak istemiştir. Piskoposun yerinde ben olsaydım Jean Valjeana aynı şekilde davranır onu kazanmayı tercih ederdim. Piskoposun yerinde ben olsaydım Jean Valjeana bu şekilde davranmazdım. Çünkü başkasın ait bir şeyi sormadan almak yanlış bir davranıştır. Bu yaptığının ne kadar yanlış olduğunu anlaması için onun cezalandırılmasını isterdim.
3. Metnin sonunda Piskopos’un Jean Valjean’a söylediği Unutmayın, hiçbir zaman unutmayın, bu parayı dürüst bir insan olmak için kullanacağınıza dair bana söz vermiş bulunuyorsunuz. ifadesinden yola çıkarak dürüstlüğün önemi ile ilgili düşüncelerinizi günlük hayatla ilişkilendirerek ifade ediniz.
- Cevap: Dürüst olan insanlar, güvenilirdir ve doğru bir şekilde hareket eder. Hiçbir zaman çıkar gözetmez, yalan söylemezler. Dürüstlük sayesinde insanlar güven kazanır. Bu da toplumda suç oranının azalmasını ve güven ortamının oluşmasını sağlar.
4. Metinde Jean Valjean’ın Piskopos’un evinden ayrıldıktan sonraki ruh hâli ile ilgili çıkarımlarınızı belirtiniz.
- Cevap: Jean Valjean, Piskoposun evinden ayrıldıktan sonra sürekli olarak yaşadıklarını düşünür ve kendisini sorgular vaziyettedir.
5. Okuduğunuz metinde Jean Valjean’ın daha sonra neler yaşadığı aktarılmamıştır. Size göre Jean Valjean, Piskopos’un bu davranışından ders çıkarmış mıdır? Siz yazar olsaydınız romanda Jean Valjean’ın hayatının geri kalanını nasıl devam ettirirdiniz?
- Cevap: Evet, ders çıkarmıştır. Çünkü Piskoposun kendisini cezalandırmak yerine affedişi karşısında sarsılmış ve kendisini sorgulamaya başlamıştır. Bu sorgulamalarının kendisine doğru kararlar aldırması gerekir. Hayır, ders çıkarmamıştır. Çünkü insanlar alışkanlıklarından hemen vazgeçemezler. Ben yazar olsaydım romanda Jean Valjean’ın hayatının geri kalanını şu şekilde devam ettirirdim: Jean Valjean, Piskoposun evinden ayrılıp kendisini sorguladıktan sonra hayatını düzene sokmak için bazı kararlar aldı. Artık daha dürüst ve doğru bir hayat yaşamaya karar verdi. Yaşadığı yere dönüp ailesiyle birlikte mutlu, huzurlu bir hayat sürdü.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 424 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.