10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 416 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 416
1. Gustave Flaubert: “Güzel yazmak için iyi düşünmeye çalışırım… Benim de amacım zaten güzel yazmak… Güzeli en güzeli bulmağa çalışırken gerçekten, yaşayan gerçekten uzaklaşmamak da gerekir.” der.
a) Yazarın bu fikrine katılıyor musunuz? Sizce eserler gerçeklere mi hayallere mi dayanmalıdır? Düşüncelerinizi gerekçeleriyle açıklayınız.
- Cevap: Evet katılıyorum. Eser gerçekleri yansıtmalıdır. Konusunu gerçek yaşamdan almalıdır. Böylece okuyucunun dikkatini çekecek, eserin inandırıcılığı artacaktır. Hayır katılmıyorum. Eser hayallere yer vermelidir, duyguları dile getirmelidir.
b) Yukarıdaki metinden yola çıkarak bu eserin gerçekçi olup olmadığını açıklayınız.
- Cevap: Gerçekçi bir eserdir. Dünya edebiyatının ilk realist eseri kabul edilir. Kahramanlar gerçekçi bir şekilde ele alınmış, çevre tasvirleri gerçekçi bir şekilde verilmiştir.
2. Realist yazarlar, çevrenin insan üzerindeki etkisini çok önemli bulurlar. Bundan ötürüdür ki kahramanların duygu, düşünce ve heyecanlarını iyice kavratabilmek ve benlikteki değişiklikleri iyice gösterebilmek için tasvire aşırı derecede başvurmayı bir ilke olarak kabul etmişlerdir. Realist romancının uzun tasvirlere başvurmasının sebebi: Çevrenin etkisi karşısında kahramanın davranışına verdiği yönü gösterebilmektir. Zira kişilerin psikolojisine inebilmek ancak tasvir aracılığıyla mümkündür.
H. Fethi Gözler
a) Yukarıda verilen bilgiye göre okuduğunuz metinin realist özellikler taşıyıp taşımadığını metinden gerekçeler göstererek açıklayınız.
- Cevap: Okuduğunuz metinde tasvirlere çok yer verilmiş, tasvirlerle kahramanların iç dünyalarına girilmiş. Kahramanlar gerçek hayatta karşılaşacağımız kişilerden seçilmiştir. Eser bu yönleriyle realizmden izler taşımaktadır.
b) Realizm ile ilgili verilen paragrafta realist eserlerde tasvirin öneminden bahsedilmiştir. Bu bilgiden yola çıkarak metindeki çevre tasvirlerinin önemini belirtiniz. Yazarın metinde tasvirlere çok fazla yer vermesinin nedeni sizce ne olabilir?
- Cevap: Çevre tasvirleri realist eserlerde çok önemlidir. Yazar çevreyi uzun uzun betimleyerek çevrenin insan ruhu üzerindeki etkisini vermeye çalışmıştır.
c) Yazar çevre tasviri yaparken kendi düşüncelerini belirtmiş mi yoksa tasvirleri olduğu gibi mi yansıtmıştır? Bu durum metni nasıl etkilemiştir?
- Cevap: Realist eserlerde yazar çevreyi tanıtırken kendi düşüncelerine yer vermez, gördüklerini olduğu gibi yansıtır.
Aralığın öbür yanında, Charles’in çalışma odası vardı; altı ayak kadar genişlikte ufak bir oda, bir masa, üç sandalye bir de yazıhane koltuğu. “Hekimlik Bilimleri Sözlüğünün yaprakları daha açılmamış ama, arka arkaya geçtiği satışlardan hayli yıpranmış ciltleri çam ağacından kitaplığı hemen hemen tek başlarına süslüyorlardı. Muayene sırasında hastalar duvarlardan küf kokusu duyarlardı; mutfaktan da hastaların öksürdükleri, bütün anlattıkları işitilirdi.
Yukarıda Charles’in çalışma odasının tasvirine yer verilmiştir. Odası ile ilgili yapılan betimlemeden yola çıkarak Charles hakkında neler söyleyebilirsiniz? Düşüncelerinizi gerekçeleriyle açıklayınız.
- Cevap: Charles’in çalışma odasının tasvirinden yola çıkarak yaptığı mesleğe uzak, alanında yeterli olmayan, düzensiz, pasif bir kişi olduğu söylenebilir.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 416 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.