Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 410

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 410 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 410

Ali Bey’in validesi eğitimden nasibini almış milletlerin kadınları gibi değil ise de zaten zeki olduğu gibi yirmi beş sene kadar beyinin eğitimi altında kalarak gördüğü, duyduğu olaylardan onun yol göstermesiyle pek çok hakikatler çıkarmasını öğrenmiş. Buna bağlı olarak kendini ümitsizlik ve keder önüne salıverse, sevgili eşinden ayrıldığı gibi bir de ciğerparesini kaybedeceğini (…) bildiğinden olağanüstü bir gayretle ne kadar üzüntüsü ne kadar kederi varsa gönlünde saklardı. Böylece eşinin yokluğuna ağlamak gibi en övünülecek hâlini kabahatmiş gibi gizlemeye çalışıp, çehresine düşen acı acı tebessümleri sevdasından ileri gelen neşeli gülüşler şeklinde göstermek isterdi.
(…)
Namık Kemal, İntibah

1. Metinden hareketle o dönemin ideal insan tipinin nasıl olması gerektiğini anlatınız. Bu tipin günümüzdeki ideal insan tipiyle karşılaştırmasını yapınız.

  • Cevap: İdealize edilen bir tip olarak Ali Bey karşımıza çıkar. Çok iyi bir eğitim almış ve ahlak açısından iyi yetiştirilmiş bir gençtir. Rahat bir çocukluk geçirmiş ve ailesi özellikle de babası tarafından el üstünde yetiştirilmiş bir tiptir. Özel öğretmenler eşliğinde dil öğrenmiştir. Günümüz ideal insan tipiyse toplumsal sorumluluk ve paylaşma duygusu gelişmiş, davranışlarında kişisel çıkarlar değil toplum çıkarları ön planda olan, üretken, kurallara uyan, insana değer veren, hak ve adalet duyguları gelişmiş bir tiptir. Ali Bey döneminde bireysellik ön plandayken günümüzde toplumsal fayda ön plandadır.

2. Metinde metnin yazıldığı dönemin gerçekliğini yansıtan unsurları görüyor musunuz? Gerekçeleriyle yazınız.

  • Cevap: Metin devrin sosyal ve ahlaki hayatına bir ayna tutmaktadır. Yazıldığı dönemin gerçekleri aile hayatlarında, Ali Bey’in yetiştirilme tarzında ve annenin eşini kaybettikten sonra acısını yaşarken oğlunu önceliğine almak zorunda kalmasında kendini gösterir. Ali Bey’in yetiştirilme tarzında idealize tipleri görmek de bireysel gerçeklik olarak dönemin özelliğidir.

3. Ali Bey’in duygu ve düşüncelerine bakarak sahip olduğu manevi değerleri açıklayınız.

  • Cevap: Ali Bey, içine kapanık ve romantik bir kişidir. Toplumun beklentisi olan melek gibi bir özelliğe sahip, saygılı ve terbiyeli bir gençtir. Vicdan sahibidir.

4. Metinde aile ve toplum hayatından birçok kesit görülmektedir. Bundan hareketle döneminin aile bağlarını ve kültürünü araştırmak için metnin (romanın) birincil kaynak olup olamayacağını gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Kurmaca metin olmasına rağmen toplumu yansıtmaktadır. Metin dönemin aile yapısından özellikle de ailelerin çocuklarını yetiştirme konusundan bahseder. Çok fazla sarıp sarmalama ve dünyanın kötülüklerinden çocuklarını uzak tutma özelliği toplumun genel değerleri olarak karşımıza çıkar. Bunlara bakarak dönemin aile ve toplum hayatı tanınabilir. Yine de araştırmak için birincil kaynak olarak gösterilemez. Birincil kaynak olması için araştırma ve araştırma sonuçlarına bakmak gerekir. Metin her ne kadar toplumu yansıtsa da önceliği kurmaca olmasıdır.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 410 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!