10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 408 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 408
1. 19. yüzyılda Osmanlı Batılılaşma sürecine girmiş, bu durum kültürel hayattan toplumsal konulara kadar her safhada kendini göstermiştir. Yukarıdaki metinde de bu değişimin olumsuz sonuçları ele alınmıştır. Bir eserin toplumun tarihsel, siyasal ve kültürel değişimlerini işlemesini nasıl buluyorsunuz?
- Cevap: Eserler döneminden ayrı düşünülemez. Edebî eserler oluştukları dönemin koşullarından, toplumsal sorunlarından, kültürel birikiminden etkilenir. Eserde Batılılaşma çabalarının insanlar üzerindeki olumsuz etkileri anlatılmıştır.
2. Ülkemizde Tanzimat Dönemi ile başlayan Batılılaşma çabalarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Yazar, yukarıdaki metinde Batılılaşmayı hangi yönlerden ele almıştır?
- Cevap: Osmanlı, Batılılaşmayı kötü gidişe dur demekte bir adım olarak görüyordu. Tanzimat Fermanı ile Batılılaşma faaliyetleri başlamıştır. Tanzimat Fermanından siyasi, sosyal ve kültürel yaşantımız belirgin biçimde etkilenmiştir. Metinde Şöhret Bey’in Batılı yaşantıyı sadece taklit etmesi, moda olan her şeyi uygulaması, bunda abartıya kaçması eleştirilmekte; düştüğü gülünç durumlar ele alınmaktadır.
3. Mevlana’nın “Nice insanlar gördüm üzerinde elbise yok, nice elbiseler gördüm içlerinde insan yok.” sözünden yola çıkarak Şöhret Bey’i değerlendiriniz.
Osmanlıdan günümüze kadar para birimimiz değişikliklere uğramıştır. Osmanlının ilk yıllarında akçe, son zamanlarında mecidiye görülürken Cumhuriyet’in ilanından sonra Osmanlıda kullanılan paralar kaldırılarak bunların yerine kâğıt paralar bastırılmıştır.
- Cevap: Kişiler dış görünüşleriyle değerlendirilmemelidir. Metinde Şöhret Bey’in Batı’yı taklit ederken düştüğü komik durumlar anlatılıyor. Çok dar giymesi, giyiminde abartılara kaçması dile getiriliyor. Süslü kıyafetlerle erdem sahibi olunmayacağı metinde de yazar tarafından belirtiliyor.
4. Yukarıdaki metinde Osmanlının son para birimi mecidiyeden söz edilmektedir. Günümüzde yazılan bir romanda da sizce bu para birimi geçer mi? Sizce romanlar sadece kendi döneminin özelliklerini mi yansıtmalıdır? Düşüncelerinizi gerekçeleriyle açıklayınız.
- Cevap: Her edebî eser, yazıldığı dönemin özelliklerini gösterir, oluştuğu dönemden izler taşır. Osmanlının son döneminde yazılan bir eser olduğu için mecidiye kullanılmıştır. Hayır geçmez. Çünkü günümüzde yazılan romanlarda mecidiye yer almaz. Yeni Türk lirası kullanılır. Evet geçebilir. Yazar geriye dönüş tekniği ile Osmanlıyı konu alabilir, tarihî bir eser yazabilir, bu para birimlerine yer verebilir. Yazar içinde yaşadığı çevreyi ve zamanı eserlerine daha iyi yansıtır. Bu nedenle eserler yazıldıkları dönemden bağımsız düşünülemez.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 408 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.