Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 404

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 404 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 404

Hasan Bey:
— Saffet Bey izin verirse yarın ben sizi bulurum, dedi.
Hasan Bey’in biraz daha resmî ve çekingen olduğuna dikkat ettim. Her halde yemekten sonra kahve içerken, bizi dinlerken başının çok mesut bir hali vardı. Fakat aynı zamanda onda şimdiye kadar gördüğüm ihtiyatlı, ciddî ve olduğundan daha yaşlı bir hal buldum.
(…)
Halide Edip Adıvar, Kalp Ağrısı
Kelime Dağarcığı:
intizam: Düzen. itiyad: Alışkanlık. izam etmek: Büyütmek. mütemadiyen: Sürekli, aralıksız. ihtiyatlı: Herhangi bir konuda ileriyi düşünerek ölçülü davranan, önlem alan, sakıngan, ihtiyatkâr.

1. a) Okuduğunuz metinden aşağıda verilenlerle ilgili birer cümle örneği yazınız.

  • Cevap:

Kişileştirme örneği: “… gözlerimde soğuk fakat hafif rüzgâr, şaka eder gibi, bana bir şey söylemek ister gibi beyaz, soğuk tozlarını püskürerek dolaşıyor”
Mecaz örneği: “Bugün içimde genç ve uyanık bir kuvvet çekişiyor, fakat bu kuvveti hiç uyandırmak istemem”
Benzetme örneği: “Bir haftadır bir nebat, bir ihtiyar gibi sakin ve mütemadiyen uyku zamanını bekleyen bir halim vardı.”

b) Size göre yazarın bu kullanımları tercih etmesi metnin üslubunu nasıl etkilemiştir?

  • Cevap: Metinde bu kullanımlarla anlatım kuvvetlendirilmiş, metne anlam zenginliği kazandırılmış ve okuyucunun hayal gücü zenginleştirilmiştir.

2. Size göre okuduğunuz metin, yazıldığı dönemin üslubu dikkate alındığında açıklık ve akıcılık bakımından günümüzdeki üsluptan farklılık gösteriyor mu? Düşüncelerinizi sebepleriyle belirtiniz.

  • Cevap: Metin, yazıldığı dönemin üslubu dikkate alındığında açıklık ve akıcılık bakımından günümüzdeki üsluptan farklılık gösteriyor. Çünkü metinde anlamı bilinmeyen kelimeler çok fazla kullanılmıştır. Bu durum da metnin açıklığını ve akıcılığını olumsuz yönde etkilemiştir.

3. Mehmet Kaplanın üslup konusundaki “Kendisini derhal belli eden çarpıcı özellikler bütününe “üslup” adı verilir. Üslup, hayat karşısında alınan tavrın, duyuş tarzının objektifleşmiş şeklidir” sözü ile ilgili düşüncelerinizi yazınız.

  • Cevap: Mehmet Kaplanın bu sözünde anlatılmak istenen şudur: Yazarın kullandığı kelimeler, sanat endişesi, cümle kuruluşundaki özellikler bize üslubu hakkında gerekli fikri verir. Duygular ve düşüncelerle yazma isteği birleşirse o metin başarılı olur. Bir metinde anlatımın açık, akıcı, duru, yalın olması metnin yazarının üslubunu yansıtır.

4. a) Aşağıda, okuduğunuz metinde yer alan deyimlerin açıklamaları verilmiştir. Tabloya, açıklaması verilen deyimi ve metinde deyimin kullanıldığı cümleyi yazınız.

  • Cevap: Birini bir yere gelmesi için çağırmak: Davet etmek- Arkadaşımı ders çalışmak için bize davet ettim. Gözlerinde sevinç ve istek belirmek: Gözleri parlamak- Sınavdan aldığı puanı duyunca gözleri parladı. Bir işi yapacağını kesinlikle bildirmek: Söz vermek- Ödevlerini yapacağı konusunda annesine söz verdi. Çok heyecanlanmak: Kalbi çarpmak İzmir’e gideceğimizi duyunca adeta kalbim çarptı.

b) Kullanılan bu deyimlerin size göre metnin üslubuna etkisi ne olmuştur? Açıklayınız.

  • Cevap: Bu kullanımlarla metnin anlatımı daha etkili ve güçlü hâle gelmiştir.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 404 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!