10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 392 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 392
1. Okuduğunuz metinden alınan Bana herkes çok müşkülpesentsin diyor, beğenilecek hiçbir şeyi göremeyen bir insan başka ne olur bilmem ki… cümlesinden de anlaşıldığı gibi karakter zor beğenen bir insandır. Sizce böyle bir bakış açısına sahip olmasında nelerin etkisi olabilir? Yazınız.
- Cevap: Genç kız iyi bir dostunu kaybetmiş, kötü bir çocukluk geçirmiştir. İnsanlarla iletişimi her zaman kötüdür. Dolayısıyla bunlardan dolayı hiçbir şeyi beğenmeyen bir insan hâline gelmiş olabilir. Hayatı boyunca yaşadığı olumsuz olaylar onun kötümser bir bakış açısına sahip olmasına neden olmuştur. Böylelikle her şeyi eleştiren ve hiçbir şeyden memnun olmayan bir hayat görüşü kişiliğinin bir parçası hâline gelmiştir.
2. Roman karakterinin hayata bakış açısını olumlu yönde değiştirmek isteseydiniz bunun için ona ne tür tavsiyelerde bulunurdunuz?
- Cevap: Ona, insanlara inanmasını, onları sevmesini söylerdim. İnsanlara verdiği sevgi karşılıksız olursa mutluluğunun kat be kat artacağını belirtirdim. Arkadaşlarıyla sosyal faaliyetlere katıldığı takdirde hayatının değişeceğini anlatırdım. Çünkü mutluluğun insanın kendi elinde olduğunu ve mutlu olduğu takdirde hayata bakış açısının pozitif yönde değişmesiyle başarılı bir insan olacağını ifade ederdim.
3. Roman, kahraman bakış açısıyla yazılmıştır. Yazarın yerinde siz olsaydınız roman kahramanının olumsuz düşüncelerini de dikkate alarak hangi anlatıcı türünü kullanırdınız? Neden?
- Cevap: Hâkim bakış açısını kullanırdım çünkü roman karakteri olumsuz bir bakış açısına sahiptir. Hâkim bakış açısını kullandığım takdirde bu karakterle gerektiği zaman sohbet edebilir hatta gerektiğinde ona yol gösterebilirim. Gözlemci bakış açısını kullanırdım çünkü romandaki karakter olumsuz bir bakış açısına sahip olduğu için onunla diyaloğa girmek istemezdim. Olayları dışarıdan izleyerek karakterin davranışlarını sadece okura aktarır, yorumu da okuyucuya bırakırım.
4. Buraya geldim, bütün bu ümitler, bu emeller, hepsi ayrı ayrı bir rüzgâr darbesinin kahrıyla kırıldı, döküldü, savruldu… Bitti… Hepsi bitti… cümlelerini yaşadığı bir olay sonucunda hayata olumlu gözlerle bakan bir bakış açısına dönüştürünüz. Dönüştürdüğünüz bu cümleleri gözlemci bakış açısıyla yazınız.
- Cevap: Genç kız buraya geldi. Bütün ümitlerinin ve isteklerinin gerçekleşeceğini düşünüyordu. Hayatı adeta her gün yeniden büyük bir mutlulukla başlıyordu.
5. Romandaki genç kız, yaşadığı olaylara ve çevresindeki kişilere iyimser bir bakış açısıyla yaklaşsaydı sizce hayatında ne tür değişiklikler olurdu?
- Cevap: Genç kız iyimser bir bakış açısına sahip olsaydı hayatı olumlu yönde değişir arkadaşları ve aile çevresi ile mutlu bir hayat sürerdi. Yaşadığı olaylar olumsuz sonuçlansa bile bunlardan ders alır, iyimser olduğu için bu durumun kendisini üzmesine izin vermezdi. Böylelikle daha mutlu bir hayatı olurdu.
6. Shakespeare’in “iyi ya da kötü bir şey yoktur, sadece düşünce onu öyle yapar.” sözünü metindeki genç kızın hayata bakış açısını da dikkate alarak yorumlayınız.
- Cevap: Aslında yaşadığımız olayların tamamının iyi ya da kötü olması kişilerin bakış açılarının ne yönde olduğuyla ilgilidir. Olumsuz düşünürsek “Her şey kötü, berbat, kimse beni sevmiyor” gibi kelimelerle ifadelerle kendi kendimizin enerjisini düşürürüz. Ancak her şeye olumlu yönden bakarsak işlerimizin yolunda gittiğini, küçük sıkıntılar dışında sorunlarımızın olmadığını görürüz. Sadece bakış açımız bir şeyi iyi veya kötü yapar. Metinde de genç kız her olaya kötümser baktığı için mutsuz olmuş, kendine olumsuz düşünceler yüklemiştir. Olaylar kendisiyle ilgili olmadığı hâlde bütün sıkıntıların kendisiyle ilgili olduğunu düşünmüş ve olayların kötü yönlerini kendi derdi gibi görmüştür.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 392 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.