10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 374 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 374
1. a) Lebedev her akşamki durumundaydı ama bu kez, biraz heyecanlanmış ve az önce yaptığı “bilimsel” tartışmadan öfkelenmişti.
Metinden alınan bu cümleden yola çıkarak tartışmalar ve çatışmalar esnasında çabuk öfkelenen insanlar hakkında ne düşünüyorsunuz?
- Cevap: Doğru bir davranış değildir. Tartışmadaki öfke her iki tarafa da zarar verir. Özellikle öfkelenen kişinin girdiği stres, onun sağlığını olumsuz etkiler. Aynı zamanda öfkeyle ağızdan çıkan sözcükler karşı tarafı ciddi derecede kırabilir. Dostluklar tartışmalardaki öfkeden dolayı büyük zarar görür.
b) Lebedev gibi öfkeyle tartışan kişi arkadaşınız olsaydı ona doğru tartışma yöntemi ile ilgili neler söylerdiniz?
- Cevap: Arkadaşımı önce sakinleştirirdim. Arkadaşım öfkesini attıktan sonra düşüncesini öğrenirdim. Haklı olsa dahi öfkelendiği takdirde haksız duruma düşeceğini anlatır ve düşünmeden hareket etmemesini söylerdim.
2. Okuduğunuz metinden alınan Yarım saat önce, birbirimizin sözünü kesmemeye, ne söylenirse söylensin gülmemeye ve herkesin dilediği gibi konuşmasına karar vermiştik. cümlesinden de anlaşıldığı gibi tartışma esnasında konuşan kişinin sözü kesilmiştir. Buradan yola çıkarak tartışmalarda karşı tarafın sözünü kesmemek neden önemlidir? Yazınız.
- Cevap: İnsanlar konuşurken onların sözünü kesmek bir saygısızlık göstergesidir. Bu durum onları üzer. Karşı tarafta sayılmadığı düşüncesi ortaya çıkar ve aradaki ilişki zarar görür. Burada tartışma söz konusu olduğu için sözü kesilen kişi derdini anlatabilmek amacıyla sesini yükseltir ve tartışma başka bir boyut kazanabilir. Bu yüzden hem tartışmalarda hem de günlük hayatta kimsenin sözünü kesmemek gerekir.
3. Televizyonlardaki tartışma programlarının günlük yaşamdaki çatışma ve tartışma adabını etkilediğini düşünüyor musunuz? Düşüncelerinizi gerekçeleriyle yazınız.
- Cevap: Evet, düşünüyorum. TV’lerdeki tartışma programları bazen ciddi tartışmalara sahne olabiliyor. Bu durumda programı izleyen kişiler, buradaki insanların fikirlerini öfkeyle karşı tarafa söyleyebiliyor. Programa katılanlar söz keserek ya da ses yükselterek fikirlerini beyan ettikleri takdirde karşı tarafın tepkisiyle karşılaşabiliyor. Bu da izleyiciyi etkileyebilmektedir. Hayır, düşünmüyorum. Herkesin bir fikri, duruşu, dünya görüşü vardır. Bunu kişiliklerinin etkisiyle sakince veya öfkeyle anlatır. Tv’nin bunda bir etkisi yoktur.
4. a) Aldous Huxley’in “Hepimizin aynı fikirde olması iyi bir şey değildir. Çalışmayı yaratan fikir ayrılıklarıdır.” cümlesinden yola çıkarak bilimsel çalışmalarda fikir ayrılıklarının ne gibi etkileri vardır? Yazınız.
- Cevap: Bilimsel çalışmalarda fikir ayrılıklarının olması gelişmeyi ve ilerlemeyi sağlar. Herkes olaya farklı bir açıdan baktığı için çalışma bütün yönleriyle ele alınır. Böylelikle başarıya ulaşılır.
b) Siz bir bilim insanı olsaydınız çatıştığınız birine projenizi kabul ettirmek için neler yapardınız?
- Cevap: Ben bir bilim insanı olsaydım çatışma yaşadığım kişiye projemi kabul ettirmek için öncelikle bilimsel verilerden yola çıkardım. İyi bir kaynakça ve sağlam kanıtlarla ona projemi anlatır, projemin günlük hayatla bağlantısını kurar, insanlığın faydasına olduğunu örneklerle gösterir ve onu ikna ederdim.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 374 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.