10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 364 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 364
1. Metinde yazarın döneme özgü niteliklere yer vermesi sizi etkiledi mi? Bu durum edebî eserlerle ilgili size neler düşündürmektedir?
- Cevap: Roman türü yazıldığı dönemin kültürel hayatını, dilini, tarihî olaylarını, sosyolojisini yansıtır. Eserin yazıldığı dönem Batının örnek alındığı Tanzimat Dönemidir. Eserde yanlış Batılılaşma ele alınmış, Bihruz Bey’in Batılılaşmaya çalışırken düştüğü komik durumlar dile getirilmiştir.
2. Stendhal’ın “Roman ana yol boyunca uzanan bir aynadır.” sözüyle anlatılmak isteneni yukarıdaki metinle karşılaştırdığınızda roman türü hakkında neler söyleyebilirsiniz?
- Cevap: Roman, yaşanmış ya da yaşanabilecek olayların yazar tarafından kurgulanmasıyla ortaya çıkar. Roman hayatı anlatan, gerçekleri işleyen bir türdür. Yazar, Araba Sevdasında Bihruz Bey’i bütün yönleriyle ele almıştır. Tasvirlerle, yaptığı betimlemelerle Bihruz Bey’in dış dünyayla ilşkisini olduğu gibi yansıtmıştır. Sthendal’ın sözünden anlaşılacağı gibi roman, bu eserde yaşanılan dönemi ve kişileri bütün gerçekliğiyle ele almıştır.
3. Yazar neden Görkemli Bihruz Bey diyerek metne başlamış olabilir? Metinde Bihruz Bey’in alafrangalaşma çabalarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Günümüzde de böyle insanlara rastlayıp rastlamadığınızı belirtiniz.
- Cevap: Bihruz Bey, Batılılaşmayı özde değil sadece şekilde gerçekleştiren, görünüşüne önem veren, giyim kuşamına özen gösteren bir kişi olarak karşımıza çıkıyor. Bunun için görkemli kelimesini kullanmış olabilir. Şekilcilik onu komik duruma düşürüyor. Hatalar yapıyor. Günümüzde de Bihruz Bey kadar olmasa da değişimi özde değil sadece şekilcilikte yaşayan insanlar bulunmaktadır.
4. Günümüzde çevrenizde yaşadığınız olaylardan tamamen bağımsız bir roman yazıp yazamayacağınızı gerekçeleriyle belirtiniz.
- Cevap: Eser, döneminden bağımsız düşünülemez. Yazar, o dönemdeki olaylardan kendini soyutlayamaz. Bu nedenle dönemdeki olaylardan tamamen bağımsız bir eser yazmak çok zordur.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 364 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.