Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 362

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 362 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 362

Kelime Dağarcığı:
bedesten: Kumaş, mücevher vb. değerli eşyaların alınıp satıldığı kapalı çarşı. buse çîn: Öpücük alan. gûya: Sözde, sanki. istimal: Kullanma. leb: Dudak. libas: Giysi. rubu: Dörtte bir, çeyrek. sâgar(sağar): Kadeh. şârib: İçen, içici. tecrit: Ayırma, ayrı bir tarafta tutma. tevakkuf: Bağlı olma, ilgili olma. vazıh: Açık, aydın, belli. ye’s(yeis): Umutsuzluktan doğan karamsarlık, üzüntü.

1. Şıpsevdi romanında okumak için gittiği Paris’te yıllarca kalıp okumayan Fransa dönüşünde Eren köyü’ndeki (bugünkü Erenköy) babadan kalma köşkünde alafranga bir hayat sürmek isteyen Meftun Bey anlatılmaktadır. Meftun Bey, istediği hayatı sürmek için zengin ama çok cimri olan komşusu Kasım Efendi’nin kızı Edibe ile istemeden de olsa evlenmeyi tasarlamaktadır.
Metinde anlatılanları, kahramanın özelliklerini ve metnin dilini göz önünde bulundurarak romanın hangi edebî dönemin ürünü olabileceğini tahmin ediniz.

  • Cevap: Metinde yanlış Batılılaşma teması ele alınmıştır. Meftun Bey, batılılaşmayı sadece şeklen Batılı gibi görünmek zanneden, çalışıp emek vermeden zengin olma hevesinde olan bir kişidir. Roman türünün edebiyatımızda ilk ortaya çıktığı dönemlerde Batılılaşmayı yanlış anlama temasının çok ele alındığı, boş bir Batılılık hevesine kapılan, çoğu mirasla geçimini sağlayan kişilerin sıklıkla eleştirildiği görülmektedir. Metinde çoğunluğu günümüzde kullanılmayan Arapça ve Farsça kökenli kelimeler sıklıkla kullanılmıştır. Bütün bunlar göz önünde bulundurulduğunda metnin roman türünün edebiyatımızda ilk ortaya çıktığı “Batı Edebiyatı Etkisinde Gelişen Türk Ededebiyatı” dönemine ait olduğu düşünülebilir.

Günümüz insanının düş dünyası ve hayat şartlarını göz önünde bulundurduğunuzda okuduğunuz metinde anlatılanlar günümüz insanının edebî beğenisine hitap eder mi? Yorumlayınız.

  • Cevap: Roman türünün ilk kullanıldığı dönemlerden günümüze Türk ve dünya edebiyatında gördüğümüz bu türün olgunluk örnekleri örnekleri ve ele alınan farklı konular günümüz okurlarının edebiyattan beklentilerini artırmıştır. Okuduğumuz metin, konusu ve konunun ele alınışı bakımından günümüz insanının yaşam biçimine uymaması nedeniyle gerçekliğini yitirmiş, edebiyat okuru tarafından “klişe” olarak kabul edilen metinlerdendir. Ayrıca günümüz insanının gelişen teknoloji ve dünya düzenine paralel olarak daha zengin bir düş dünyası vardır. Bu sebeple günümüzün hayat şartları ve edebi zevkleri göz önünde bulundurulduğunda bu tür metinlerin günümüz insanına hitap etmediği söylenebilir.

3. Türk romanının ilk örnekleri verilirken yazarlar gelenekten faydalanmışlardır. Geleneksel Türk tiyatrosunun türlerinden olan Karagöz ve Orta Oyunu’nda gülmece anlayışı yanlış anlaşılmalara dayanmaktadır.

a) Okuduğunuz metin ile geleneksel Türk tiyatrosu arasında bu türden bir benzerlik kurulabilir mi? Yorumlayınız.

  • Cevap: Okuduğumuz metinde de geleneksel Türk tiyatrosunun örneklerinden olan Karagöz ve Ortaoyunu’nda sık kullanılan yanlış anlamalara dayalı gülmece unsurları vardır. Metnin son bölümünde söylenen “Leb-i şârib kenar-ı sağardan buse çin oluyormuş gibi” ifadesindeki bazı kelimeler “sağır postacı” olarak yanlış anlaşılmış, böylece okuyucuyu eğlendirmek amaçlanmıştır.

b) Batı etkisinde gelişen Türk edebiyatında ortaya konan ilk romanlarda yazarların gelenekten yararlanmasının nedeni ne olabilir? Yorumlayınız.

  • Cevap: Batı etkisinde gelişen Türk edebiyatının ilk dönemlerinde edebiyatımızda daha önce olmayan birçok türle karşılaşılmıştır. Birçok türde olduğu gibi roman türünün edebiyatımızda kullanıldığı ilk dönemlerde de yazarlar konularını ve roman tekniğini yerli kaynaklarla beslemişlerdir. Bu durumu yeni türlerin gelişme aşaması olarak değerlendirmek gerekir. Konuların yerli kaynaklardan alınması nedeniyle metin türleri de gelenekten yoğun olarak yararlanmıştır.

4. Okuduğunuz metnin bir romandan alındığı belirtilmemiş olsaydı metnin türü hakkında tahmininiz olur muydu? Roman türünün tahmin ettiğiniz tür veya türlerle ilişkisini yorumlayınız.

  • Cevap: Okuduğumuz metin, roman dışında bir hikâyeden ve karşılıklı konuşmalar içermesi sebebiyle tiyatro metninden alınmış olabilir. Roman, hikâye ve tiyatro birbirinden farklı türler olmakla beraber yaşanmış veya yaşanması muhtemel olayları, karşılıklı konuşmaları içermesi; zaman, mekân ve kişi kadrosu unsurlarına sahip olması yönüyle benzerlikler gösterir.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 362 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!