10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 358 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 358
a) Metinde geçen aşağıdaki kelimelerin sizdeki çağrışımlarını ve sözlükteki anlamlarını tabloya yazınız.
- Cevap:
b) Yukarıda anlamını bulduğunuz kelimelerin en az beşini kullanarak Yakup Kadri ile aranızda geçen bir diyalog yazınız.
- Cevap:
Ben: Büyük bir yazarsınız. Her Şeyden önce yazılarınızı bir başlık altında birleştirmeyi düşünür müsünüz?
Yakup Kadri: Böyle bir şey çok güzel olur. Böylelikle yazılarımın hepsi bir arada bulunur. Bazıları yok olmaktan kurtulur.
Ben: Herkesin bir alışkanlığı vardır. Yakup Kadri’nin alışkanlığı nedir?
Yakup Kadri: Benim alışkanlığım okumak ve yazmaktır.
Her zaman ve her yerde yazarım. Umarım bunda bir gariplik yoktur. Herkesin de yazmayı bir alışkanlık hâline getirmesini isterim.
Ben: Çok merak ediyorum. Herhangi bir tür yazarken konunun niteliklerini neye göre seçiyorsunuz?
Yakup Kadri: Öncelikle çok kitap okuyorum. Alanım içinde olmayan birçok şeyi öğreniyorum. Bazen kendimi belli belirsiz ne varsa öğrenmeye çalışırken buluyorum. Kültürümüz sonsuz bir evren adeta. Yazdıkça konu buluyor, buldukça konu yazıyorum. Kitaplarımın konularını genellikle milli mücadeleden seçiyorum. Karakterler arasında ise bir çocukla ilgilenen kadından tutundan ağırbaşlı bir adama kadar herkes yer alır. Gözlem gözlem gözlem. İşte bir yazarın sırrı. Ben: İleride ben de yazar olmak istiyorum.
2. Naim Efendinin içinde bulunduğu durumu üç kelime ile ifade ediniz.
- Cevap: Gelenekçi, zayıf, yalnız, mecburiyet, çaresizlik.
3. a) Okuduğunuz metinden alınan Naim Efendi ise, bütün ömründe hiç roman okumamıştı. cümlesinden yola çıkarak sizce Naim Efendinin hayata bakış açısının oluşmasında roman okumamasının hiç etkisi var mı? Yazınız.
- Cevap: Evet, Naim Efendi’nin böyle bir bakış açısına sahip olmasında kitap okumamanın etkisi vardır. Çünkü hayat görüşümüzün bir kısmı okuduğumuz kitaplarla şekillenir. Dünyaya ve topluma okuyarak daha farklı gözlerle bakarız. Naim Efendi ise okumaktan uzak olduğu için dar bir bakış açısıyla hayatına devam etmiştir.
Hayır, Naim Efendi’nin böyle bir bakış açısına sahip olmasında kitap okumamanın etkisi yoktur. Çünkü düşünce yapımız kişilikle bağlantılıdır ve bu kişiliğin oluşumunda kitabın değil ailenin, çevrenin ve kalıtımın etkisi vardır. Naim Efendi’nin bakış açısı yaşadığı çevreden ve aileden gelen hayat görüşleriyle şekillenmiştir.
b) Kitap okumanın insanların kelime dağarcıkları üzerindeki etkilerini yazınız.
- Cevap: Kitap okuma esnasında öğrenilen her kelime insanin kelime dağarcığındaki kelime sayısını artırır. Bu da kişinin dilini daha etkili kullanmasını sağlar. Kelime dağarcığının zengin olmasıyla anlatma becerisi büyük oranda gelişir.
4. Seniha için “sinirlidir” denildi mi, Naim Efendi konağında akan sular dururdu. cümlesinde yazar altı çizili deyimi kullanmamış olsaydı cümledeki durum hangi kelimelerle ifade edilirdi?
- Cevap: Akan sular durmak: İtiraz edememek, söyleyecek sözü kalmamak. Seniha sinirli olduğu zaman hiç kimse onun bu durumuna itiraz edemezdi. Seniha sinirli olduğu zaman herkes onun bu durumunu kabul ederdi.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 358 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.