10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 336 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 336
2. Dağlarca, Çanakkale Zaferi hakkında Çanakkale bir okuldur; binlerce şehidin öğütler verdiği bir okul. Okundukça bütün ülke Çanakkaleleşmiştir. demiştir.
a) Sizce şair, okuduğunuz metne nasıl bir işlev yüklemiştir? Açıklayınız.
- Cevap: Şairin Çanakkale Savaşları hakkındaki ifadeleri aslında bu destanın yazılma gerekçesidir. Okuduğumuz metinde geçen Asteğmen Abdurrahim gibi birçok şehit ve gazinin destanlaşmış hikâyesinin ve savaşla ilgili en ince detayların anlatılma amacı bu fedakârlık ruhunu sonraki nesillere aktarmaktır. Çanakkale Destanını Yeni Türkiye’nin Önsözüdür şeklinde tanımlayan şair, yalnızca edebî bir eser ortaya koymamış, seçkin örneklerden derlediği kahramanlık hikâyelerini tarihî bir laboratuvar mahiyetinde okurlarına sunmuştur. Ülkenin tamamının Çanakkaleleşmesi bir bakıma şairin idealidir.
b) Siz bir şair olsaydınız yazdığınız şiire böyle bir işlev yükler miydiniz?
- Cevap: Şiirlerime bir işlev yüklerdim. Çünkü kahramanlık öykülerini en iyi biçimde şiirin coşkulu havası içinde okura sunmak isterdim. Şiirlerime bir işlev yüklemezdim. Şiirin estetik yapısının, bir düşünceyi benimsetmek veya belli bir hayat görüşünü telkin etmek için elverişli olmadığını düşünüyorum.
3.) Okuduğunuz metin Çanakkale Zaferinin 50. yıl dönümü olan 1965’te kaleme alınmış ve bir buçuk ay süreyle radyoda okunmuştur. Şairin, Üç Şehitler Destanı, Yedi Memetler adlı eserleri de o yıllarda radyo dizisi hâlinde, dinleyiciyle buluşmuştur.
a) Bu yayınlar, şairin toplum tarafından tanınmasına nasıl bir katkı sağlamış olabilir? Açıklayınız.
- Cevap: Kitle iletişim araçları, bir kişi veya oluşumun toplum tarafından tanınmasını sağlayan en önemli etkendir. Günümüzde genel ağ teknolojileri, sosyal medya, televizyon, radyo, gazete gibi değişik formları olan bu araçların ülkemizde 1960’lı yıllardaki en etkin ve kapsamı en geniş ögesi radyo yayınlarıydı. Çanakkale Destanı ve adı geçen diğer destanların, basılı kaynaklarla sınırlı kalmayıp radyoda uzun süre okunması, bu yayınların ulaştığı toplum kesimlerinde şairin daha çok tanınmasını ve okur kitlesinin yanında geniş bir dinleyici kitlesiyle buluşmasını sağlamış olmalıdır.
b) Fazıl Hüsnü Dağlarca günümüzde yaşasa ve böyle bir destan yazsaydı bu destan, televizyon ekranlarında bu kadar uzun bir süre kendisine yer bulur muydu? Gerekçesiyle açıklayınız.
- Cevap: Destanın bu kadar uzun bir süre ekranlarda okunacağını düşünmüyorum. Yapımcıların bu tür programlarla izleyici karşısına çıkmaması, izleyicilerin çoğunluğunun tercih ettiği yayın formatlarıyla ilişkilidir. Dolayısıyla bu eser en fazla, haber bültenlerindeki bir habere veya şairle yapılan bir söyleşiye konu edilir yahut bir filmin senaryosuna ilham kaynağı olurdu. Günümüzde kültür sanat faaliyetleriyle ilgili yayınların azlığı kadar insanların edebî eserleri daha çok basılı veya elektronik kitaplardan okumayı tercih etmesinin de bunda etkisi olabilir.
c) Edebiyat tarihimizdeki köşe taşı (önemli) sanatçıların ve kültürümüze kalemiyle katkıda bulunmaya çalışan genç yeteneklerin daha iyi tanınması için önerileriniz nelerdir? Belirtiniz.
- Cevap: Edebî eserlerin sinemaya uyarlandığı projelerde kültürümüzü, değerlerimizi ve yaşam tarzımızı yansıtan yerli eserlere öncelik verilebilir. Başta televizyon olmak üzere kitle iletişim araçlarında bu sanatçılarımıza ve onların eserlerine değinen belgesellerin ve genç yeteneklerin konuk edildiği söyleşi programlarının sayısı artırılabilir. Hikâye, şiir, deneme seçkilerinin okunduğu televizyon ve radyo programları yapılabilir. Kültür hayatımıza katkı sağlayacak tartışma programları düzenlenebilir. Haber bültenlerinde, gazetelerde ve sosyal medyada imza günleri, kitap fuarları, sanat söyleşileri, şiir festivalleri vs. organizasyonlarla ilgili duyuru ve haberlere daha çok yer verilebilir. Amatörce yapılan çalışmalar desteklenebilir. Kültür-sanat faaliyetlerinin sadece bir hobi olmadığını, evrensel ve millî değerlerin özümsenmesinde önemli bir işleve sahip olduğunu vurgulayan yayınlar yapılabilir vs.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 336 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.