Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 328

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 328 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 328

1. Efsanede anlatılan olaya benzer bir olay teknoloji, internet, sosyal medya ile hızlı bir iletişim çağını yaşayan bugünün dünyasında yaşansaydı problemler nasıl çözülürdü? Açıklayınız.

  • Cevap: Anlatılan olay bugün yaşansaydı, olayın çözümü için sosyal medyada tartışma grupları oluşturulur, konunun uzmanlarının düşüncelerini ifade etmeleri sağlanırdı. Yapılan tartışmalar ile bir çözüm önerisi oluşturulurdu. Mimarbaşının iskele kurma sistemi, mimarların kullandığı çok gelişmiş bilgisayarlar ile
    3 boyutlu olarak modellenir ve çözülürdü. Böylelikle iskelelerden dolayı caminin açılması on yıl gecikmezdi. Ayrıca mimar- başının endişelerini gidermek için yine teknolojiden faydalanarak simülasyonlar yapılır, hangi problemlere ne gibi çözümler üretileceği belirlenir ve betonu çok çabuk donduran harç gibi kimyasal katkılar ve diğer teknik gelişmelerin yardımıyla caminin temeli ve kubbesinin istenilen sağlamlıkta olması sağlanırdı.

2. Mimarbaşının Ben, bu mabedin kıyamete kadar ayakta kalmasını diledim. sözünün yansıttığı fikrî anlayışı açıklayan bir paragraf yazınız.

  • Cevap: İslam dinine göre kişinin yaptığı iyilikler, hayırlar ve hayratlarının sevabı ölümünden sonra da devam eder. Böylelikle yapılan bütün güzel ameller bitmeyen bir hazineye dönüşür. Müslümanlar hem Hz. Allah’ın rızasına kavuşmak hem de sosyal sorumluluklarını yerine getirmek için geleceğe miras bırakacakları eserler vücuda getirirler. Böylelikle hem adları asırlar boyu yaşar hem de amel defterleri kapanmadan hesap gününü beklerler. Bundan dolayı hayır ve hasenatın (yararlı, iyi, güzel işler.) kalıcı olmasına önem vermişler ve bu kalıcılığı sağlayacak bir anlayışla vakıflar kurmuşlardır. Bir eser ne kadar uzun süre ayakta kalırsa hayır sahibi için o kadar güzel neticeler verir. Herkes nasıl olsa bir gün ölecek. O zaman öldükten sonra da iyiliklerle hatırlanabilmek için insana düşen sağ olduğu zamanda kendini asırlar ötesine taşıyacak iyilikler yapmasıdır. Şairin dediği gibi: Bâki kalan bu kubbede bir hoş seda imiş. dedirtebilmektir bütün mesele.

3. a) Divriği Ulu Caminin yapılışını anlatan bu olay sizce neden bir efsaneye konu olmuştur?

  • Cevap: Efsaneler bir milletinin sözlü kültür ortamında ortaya çıkar. Efsanelerde toplumları veya bireyleri etkileyen olaylar anlatılır. Efsaneler ortaya çıktığı/oluştuğu toplumun kültürel özelliklerini, hayat anlayışlarını, bakış açılarını, hissedişlerini kısaca toplumsal hafızasını nesiller arasında aktarır. Anlatılan olay bu yönleriyle efsaneye konu olmuştur. Bir caminin toplumsal işlevi düşünüldüğünde birleştirici yönü olması, bir eğitim kurumu fonksiyonu üstlenmesi ve sosyal hayatın merkezinde olmasından dolayı caminin yapımı efsaneleşmiştir. Son derece estetik, güzel, etkileyici bir mimari eser olan Divriği Ulu Cami’nin yapılışının bir efsaneye konu olması toplumun estetiğe ve güzel esere verdiği değeri göstermekte ve Divriği Ulu Cami’nin yapılışının bir efsaneye konu olması bu güzel eserin sözlü kültürde de kalıcılığını sağlamaktadır.

b) Bazı efsanelerin küçük değişikliklerle farklı yöre insanları arasında anlatılması sık karşılaşılan bir durumdur. Sizce bu durumun nedenleri neler olabilir?

  • Cevap: İlişkilendirilebilir. Çünkü: Sözlü kültürün bir ürünü olan efsanelerde toplumları ve bireyleri etkileyen olaylar toplumsal hafızada dilden dile, sözden söze, gönülden gönüle ve nesilden nesle aktarılarak yer alır. Bu aktarım esnasında sözlü kültür ürünleri değişime uğrayarak gelişir. Bu değişimlerden dolayı aynı konuyu anlatan farklı efsaneler ortaya çıkmaktadır. Ortaya çıkan bu farklı efsaneler vücut bulduğu ortamın kültüründen, hayat anlayışından etkilenir. Her insanın farklı bir bakış açısı, hayatı algılayışı, değer ve ahlak kabulleri bulunur. Bu farklılıklar efsanenin anlatılmasına etki eder. Kulaktan kulağa oyununda, nasıl her defasında anahtar söz değişirse sözlü kültür ürünlerinde de böyle değişiklikler görülür ve bu değişikliklerin temelinde insanların, toplumla- rın hayat anlayışlarındaki farklılıklar yatmaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 328 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!