Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 326

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 326 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 326

1. Neymiş bağrımızdaki şey, / Ateş mi, mağara mı, rüzgâr mı, ne? / Su olup yürüyelim gayrı, / Kartal olup uçalım. dizelerinde kahramanların yırtıcı kuşa benzetilmesi onların savaşçı özelliklerinin bir işareti olarak görülebilir. Okuduğunuz şiirde sözcüklerin ve benzetmelerin mitolojik döneme ait bir atıf olarak algılanıp algılanamayacağını gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: İstanbul’un Fetih Destanı adlı eserde, ateş, mağara ve rüzgâr sözcükleri Ergenekon Destanı’nı çağrıştırmaktadır. Dağın körüklerin rüzgârı ile eritilmesi, yüklü bir hayvanın geçebileceği kadar bir yolun açılması olaylarını anımsatması mitolojik döneme ait bir çağrışımdır. Ayrıca İstanbul’un Fethi’nde Fatih Sultan Mehmet’in gemileri karadan yürütmesine de bir atıf söz konusudur. Su olup yürüyelim gayrı, / Kartal olup uçalım. dizelerinde de kahramanların yırtıcı kuşa benzetilmesi onların savaşçılıklarının bir işareti olarak görülebilir.

2. Okuduğunuz şiirde; Gönlümüzde Orta Asya’nın susuzluğu / Ve bir yeryüzü arzusu, gök kadar. / Devirlerden yeni devirlere / Göçelim. dizelerinde destan geleneğinden izler bulabiliyor musunuz? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Okuduğunuz şiirde Türk destan geleneğine ait izler görülmektedir. Geleneksel anlatımlara doğrudan atıflar yanında Ve bir yeryüzü arzusu, gök kadar dizesi ile destanlarımızda vurgulanan cihan hâkimiyetinin bir tezahürü olan Gökyüzü çadırımız, güneş ise bayrağımız olsun. idealinin bir yansıması görülür.

3. Günümüzde evrensel değerler denilince insanın doğuştan sahip olduğu hak ve özgürlükler akla gelir. Okuduğunuz İstanbul Kapıları adlı metinde tespit ettiğiniz evrensel değerler nelerdir?

  • Cevap:

Kardeşliğe aşka,
Kapanmış kapıları açalım” mısralarında kardeşlik, kahramanlık, hoşgörü, adalet, özgürlük değerleri verilmiştir.
Kader yazısından değil insanlar yazısından,
Yaşamanın gizlerini seçelim. mısralarında insana saygı, birlik ruhu değerleri verilmiştir.
Ve bir yeryüzü arzusu, gök kadar. mısrasında yurt, millet, vatan sevgisi, ulusal bilinç kazandırma ve geliştirme değerleri verilmiştir.
Getirdiğim güçler ki, haktır, sevgidir,
Dünyanın ilk gününden son gününe. mısralarında hakkaniyet, sevgi ve saygı değerleri verilmiştir.

4. Bir gemi var levendim, / Mavilikler altında mavilik üstünde / İstanbul denen bir gemi, / Yedi yelkeninden yedi iklim görünür, / Parlar dalgaları canlarda. mısralarıyla Fazıl Hüsnü Dağlarca, Sultan Fatih’in şehri olan İstanbul’a sizce hangi değerleri atfetmiş olabilir?

  • Cevap: Şair için İstanbul maviliklerin altında ve üstünde dolaşan bir gemi gibidir. Yedi yelkeninde yedi iklim görülür. Bugünkü İstanbul’un yedi tepe üzerine kurulduğuna atıf yapılarak böyle bir benzetme yapılmış olabilir. Geminin rüzgârı hürriyettir. Bu gemi, bir ucu tarihte, bir ucu gelecek zamanda olan bir kahraman gibidir. Hiçbir şehir İstanbul kadar övgüye ve ona duyulan arzuya mazhar olamamıştır. Olağanüstü tasvirlere, efsanelere, hikâyelere, şiirlere, şarkılara konu olan İstanbul gibi başka bir şehir yoktur. Kendisinden önce ve sonra tarih sahnesinde parlayıp sönen nice şehrin aksine İstanbul her zaman göz kamaştırıcılığını sürdürmüş, insanlar var oldukça yaşayacak, arzulanacak ölümsüz bir şehir olarak anılacaktır.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 326 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!