10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 323 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 323
Aşağıdaki metni okuyunuz. Metinden hareketle soruları cevaplayınız. (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)
Hazreti İbrahim ve İğde Ağacı
Hazreti İbrahim’in Nemrut’un putlarını kırdığı ve halkı doğru yola davet ettiği hepimizin bildiği bir olaydır. Urfa ilimizdeki ünlü Balıklı Göl bunun güzel bir armağanıdır. Hazreti İbrahim ile ilgili başka bir hikâye daha vardır ki diğeri kadar anlatılmaz. Aynı zamanda iğde ağacının bugünkü şeklini alışının da hikâyesi olan bu efsane şöyledir:
Nemrut, Hazreti İbrahim’i ateşe atmaya karar verir. Büyük bir ateş yaktıracak ve İbrahim’i içine atarak diri diri yakacaktır, Nemrut’un adamları ateşin yakılabilmesi için ağaç toplamaya başlarlar. Fakat pek çok ağaç böyle uğursuz bir iş için yanmaya razı olmazlar. Ateşin büyük olması için odun toplayıcılar uzun ve düzgün ağaçları tercih ederler. O zamanlar uzun ve pürüzsüz olan iğde ağacı bu işe gönüllü olarak talip olur. Çevredeki iğde ağaçlarını hep keserler ve ateşe atarlar. Bir ara ateş o kadar büyür ki Haz- reti İbrahim’i ateşe atmak için yanına yaklaşamazlar. Hemen bir mancınık hazırlayıp İbrahim’i onun vasıtası ile ateşe atarlar. İbrahim’in düştüğü yerin güzel bir bahçe, ateşin göl ve odunların da göldeki balıklar olduğu hepimizin bildiği şeylerdir. Ama ya iğde ağaçları… Evet, o günden sonra iğde ağaçlarının ne düzgünlüğü kaldı ne de dikensizliği… Bugün iğde ağaçları eğri büğrü ve dikenlidir. Bu yüzden de yakılmak için pek tercih edilmez. Çünkü Hazreti İbrahim, iğde ağacının fazla ısı vermesi karşısında Allah’a yalvarır ve bu ağacın cezalandırılmasını ister.
Saim Sakaoğlu, 101 Anadolu Efsanesi
1. Okuduğunuz metindeki Fakat pek çok ağaç böyle uğursuz bir iş için yanmaya razı olmazlar. ifadesinden hareketle iyilik kavramını kötülükten kaçış bağlamında açıklayınız.
- Cevap: İyilik her zaman bir eylemde bulunma etrafında oluşmaz. Bazen de kötü olan şeye yaklaşmama olarak kendini belli eder. Bu bağlamda ağaçların Hz. İbrahim’in yakılması kötülüğüne katılmamaları da iyilik kapsamında değerlendirilebilir.
2. Okuduğunuz efsane adalet başlığı altında nasıl yorumlanabilir? Açıklayınız.
- Cevap: Adalet en çok kötülüğün (suçun) cezasını vererek kendini belli eder. Adaletin sağlandığı bir ortamda yetişen nesilden suça meyilli insan çok nadir olarak çıkar. Böylesi toplumlarda haksızlığa uğrayan birine karşı iğde ağaçları gibi davranılmaz. Linç kültürü de devre dışı kalır.
3. İyi ve doğru olmanın önemini Hz. İbrahim’in düştüğü yerin güzel bir bahçe, ateşin göl ve odunların da göldeki balıklar olduğu hepimizin bildiği şeylerdir. ifadesinden hareketle yorumlayınız.
- Cevap: İyilik ve doğruluk; kızgın zemini bahçe, ateşi su, odunu balık yapacak kadar değerli özelliklerdir. Yapılan her iyilik, karşısındaki kötülüğü söndürecek bir su hükmündedir. Doğruluktan ayrılmayan insan yaşadığı ortamı yeşil bir bahçe gibi canlı ve bereketli kılar.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 323 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.