Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 322

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 322 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 322

2. Okuduğunuz metinde devrik cümlelere sıkça yer verilmesinin nedeni sizce ne olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Yazar, anlatıcı veya derlemeciler metinle okur arasında güçlü bir bağ kurmak ve anlatımı ilgi çekici hâle getirmek için dilin sunmuş olduğu zenginliklerden (devrik cümle, söz sanatları, deyimler vb.) olabildiğince faydalanmak isterler. Bu metinde de okuyucunun dikkatini çekmek, anlatımı güçlendirmek ve akıcılığı sağlamak için sadece düz cümlelerle yetinilmemiş devrik cümleler de yerli yerinde kullanılmıştır.

3. Ferhat ve Şirin, herhangi bir araştırma yapmadan söylenenlere kolayca inanarak canlarına kıymış- tır. Bu durumun okur üzerindeki etkisine dair neler söyleyebilirsiniz? Açıklayınız.

  • Cevap: Metinde Şirin’e karşı olağanüstü bir aşk besleyen ve bu uğurda imkânsızı başarma çabası içinde olan Ferhat’ın, diğer tarafta da dillere destan güzelliğiyle Ferhat’ı bekleyen Şirin’in cadının sözüne inanıp canlarına kıymaları sıradan bir durum olarak verilmiştir. Burada herhangi bir sorgulama ve açıklama yapma ihtiyacı hissedilmemiş, detaya girilmeyerek basit bir anlatım tercih edilmiştir. Âşıkların kavuşmasına engel olan kadının sözlerinin sorgulanması, araştırılması anlatımda ön plana çıkarılmamış, böylece okurun bu bölümde olumsuz bir izlenime kapılmasının da önüne geçilmiştir.

4. Derler ki Ferhat Dağının tepesinde üç mezar vardır. Yaz gelince bunlardan yan tarafta olanlarından iki gül fidanı biter. Biri kırmızı, biri beyaz açar. Ama tam kavuşacakları sırada ortadaki mezardan bir diken çıkıp bu kavuşmaya engel olur, cümlelerinde geçen altı çizili ifadenin anlatıma olan katkısını açıklayınız.

  • Cevap: Âşıkların mezarlarında biten gül fidanlarından biri Ferhat’ı diğeri Şirin’i, güllerin kavuşmasına mani olan diken ise âşıkları hayattayken bir araya getirmeyen engelleri temsil etmektedir. Ümidini yitirmeden imkânsızı başarma gayretiyle aşkına kavuşmak isteyen Ferhat ile sevdiğinin yolunu gözleyen Şirin’in önlerine koyulan engellerle kavuşamaması, ölümlerinden sonra mezarlarında biten güllerin de kavuşamamasıyla tamamlanmıştır. Sonuç olarak iki âşığın ölümüyle anlatım noktalanmamış; sevgilerinin, kavuşma gayretlerinin ve buna engel olan durumların ölümlerinden sonra da devam ettiği birtakım temsiller yoluyla anlatılmıştır. Altı çizili ifadede olduğu gibi böyle bir anlatımın tercih edilmesi, metni sıradanlıktan kurtarıp ilgi çekici bir hâle getirmiştir.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 322 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!