10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 32 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 32
2. Okuduğunuz metinde Mani ve Budist Uygur metinleri hakkında bilgi verilirken karşılaştırma ve örnekleme yöntemleri kullanılmıştır. Sizce bu yöntemler metnin anlatımına ne gibi katkı sağlamıştır?
- Cevap: Karşılaştırma ve örnekleme yöntemi, açıklayıcı anlatım biçimini destekleyerek verilmek istenen düşünce ve bilginin daha somut, etkili ve anlaşılır bir şekilde ifade edilmesini sağlamıştır.
3. Bir toplumun dinî inançları, onların edebî eserleri incelenerek öğrenilebilir. Bu ifadeye göre din-edebiyat ilişkisini; açıklayıcı anlatım, örnekleme ve soru sorma yöntemlerini kullanarak değerlendiren kısa bir paragraf yazınız. Yazdığınız Paragraf:
- Cevap: Olası Cevap: Edebiyatın dinî hayata, dinî hayatın da edebiyata etkisi nedir? Din ve edebiyat arasındaki etkileşimin sebepleri nelerdir? İnsanlar, duygu ve düşüncelerini estetik bir incelikle aktarmak istediklerinde edebiyat ürünlerinden faydalanırlar. Bu bakımdan, edebiyat aynı zamanda yazıldığı dönemin aynadaki bir yansımasıdır. Edebî eserler incelendiğinde dönemin siyasi, kültürel, toplumsal ve dinî olayları hakkında fikir elde edilebilir. Tarih boyunca ortaya çıkan tüm edebiyat eserlerinde din, olmazsa olmaz bir olgudur. Buna göre inançları ne olursa olsun insanlar, edebiyata da bunu yansıtmışlardır. Çünkü din, tüm hayatı etkisi altına alan bir kavramdır. Bu bakımdan din, edebiyatın her alanında varlığını hissettirir. Edebiyatımızın İslamiyet öncesi ve sonrası Türk edebiyatı olarak adlandırılması bu etkileşime en güzel örnektir.
4. Okuduğunuz metni öyküleyici anlatım biçimiyle yazmak isteseniz metnin amacında ve anlatımında neler değişirdi? Nedenleriyle yazınız.
- Cevap: Okuduğumuz metin öğretici bir metindir. Amacı bilgi vermek ve öğretmektir. Buna bağlı olarak açıklama ve örneklendirme gibi anlatım yolları kullanılmıştır. Metni, öyküleyici metne dönüştürdüğümüzde metnin amacı değişecek. İçerik öyküleşecek, farklı anlatım biçimleri -öyküleme ve betimleme- tercih edilecek.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 32 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.