Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 314

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 314 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 314

1. Gölünün martıları yaşar. cümlesiyle bugünden başlayıp Efsaneye göre o zamanlar adaya kimse ayak basmazmış. cümlesiyle geçmişe dönen anlatım çizgisi, size göre efsanenin ilgi çekiciliğini artırmakta mıdır? Görüşlerinizi gerekçesiyle birlikte yazınız.

  • Cevap: Metnin geriye dönüş tekniği ile başlaması metni daha ilgi çekici hâle getirmiştir. Önce okuyucunun dikkati olaya çekilmiş, merak duygusu uyandırılmış daha sonra da olay geçmişten günümüze doğru anlatılmıştır. Bu da efsanenin daha merakla okunmasını sağlamaktadır.

2. a) Metinde yay ayraç içerisinde gösterilen (1) rakamının olduğu yere Tamara’nın fiziksel özelliklerini betimleyen 3 cümlelik bir paragraf yazınız.

  • Cevap: Bu kız o kadar güzelmiş ki gülünce güller açar, ağlayınca
    bulutlar da ağlarmış. Uzun boylu, ince belli bu güzel kız geceden siyah saçları, derin bir kuyuyu andıran siyah gözleri ile her göreni büyülermiş. Öyle tatlı bir sesi varmış ki Tamara’nın şarkı söyleyince bütün tabiat susar onu dinlermiş.

b) Metinde yay ayraç içerisinde gösterilen (2) rakamının olduğu yere delikanlının fiziksel özelliklerini betimleyen 3 cümlelik bir paragraf yazınız.

  • Cevap: Bu yiğidin bileği hiç bükülmezmiş. Uzun boyu, güçlü kollarıyla herkesin beğenisini kazanırmış. Siyah saçları, kalın çatık kaşları ve kahverengi gözleri genç kızların yüreğini titretirmiş.

3. Efsane metninde Başkeşiş’in karar verişi Başkeşiş: Olursa bu gece olur, olmazsa yandık. (…) diye düşünüp karar vermiş. şeklinde iç monolog tekniğiyle verilmiştir. Bu bölümü, Başkeşiş ve diğer bir keşişin konuşmaları şeklinde diyalog tekniğiyle yeniden yazınız.

  • Cevap:

Yaşlı keşiş Başkeşişe duyulmasından korkarak,
“Ne yapmayı düşünüyorsunuz efendim?”
Başkeşiş,
“Bu geceden iyisi yok, bu gece bu işi halletmeliyiz.”
Yaşlı keşiş,
“Evet, mutlaka halletmeliyiz.”

4. Tamara’nın delikanlının sesini duyup kayalığa geldikten sonraki ruh hâlini anlatmak için hangi anlatım tekniğini kullanırdınız? Gerekçesiyle birlikte yazınız.

  • Cevap: Tamara sevdiğinin başına bir felaket geldiğini anladığı için ruh hâli karmakarışık olacaktır. Bu nedenle Tamara’nın o anki ruh hâlini anlatmak için bilinç akışı tekniğini kullanırdım. Çünkü bu teknikte kahramanın iç dünyası, sayıklıyormuş gibi ve mantıksal bir sıra gözetilmeksizin verilir.

5. a) Metinde özetleme tekniğinin kullanıldığı ifadelerden ikisini yazınız.

  • Cevap: Bir süre de böyle geçmiş. Günlerden bir gün Tamarayı kıskanan keşiş kızlarından biri işin nereye vardığını görmüş, gidip başkeşişe durumu anlatmış.

b) Metinde özetleme tekniğinin kullanılmasının metne katkısını değerlendiriniz.

  • Cevap: Özetleme bildiren bu ifadeler metnin akıcılığını artırmakta aynı zamanda kolay okunabilmesini sağlamaktadır. Gereksiz ayrıntıların metinde olmaması sayesinde metin daha ilgi çekici olmaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 314 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!