10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 304 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 304
Sağ vezir bunu sağ gözüyle görür: “Cennet burası!” der; meğer sol vezirin bir kulağı biraz ağırmış; bu sözü “Cennet Bursa!” anlamasın mı? O gün bu gün, bu şehrin adı “Bursa” kalır.
(…)
Eflatun Cem Güney, Bir Varmış Bir Yokmuş – Türk Masalları
Kelime Dağarcığı: vüzera: Vezirler.
1. Hâkim bakış açısı, anlatıcıya hangi ifade kolaylıklarını sağlar? Nedenleriyle açıklayınız.
- Cevap: Öğrencinin bilgi birikimine bağlı olarak aşağıdakine benzer açıklamalar yapılabilir: Metnin bakış açısı her şeyi bilen hâkim anlatıcı açısıdır. Anlatıcı olayların içerisinde yer almaz. Olaylara müdahale etmez ve geniş bir açıdan bakar. Metnin bakış açısı anlatıcıya kahramanların zihinlerinden geçenleri, geçmişte yaşadıklarını bilme, olayları anlatırken istediği yerde kesme ve olaylara yorum katma olanakları sağlar.
2. Efsanedeki anlatıcı bakış açısının metnin inandırıcılığına etkisi var mıdır? Görüşlerinizi açıklayınız.
- Cevap: Öğrencinin bilgi birikimine bağlı olarak aşağıdakine benzer açıklamalar yapılabilir: Efsanedeki anlatıcı bakış açısı efsane kahramanlarıyla ilgili her şeyi, onların düşüncelerini, niyetlerini sezen; kahramanların geçmişlerini ve geleceklerini bilen hâkim bakış açısıdır. Anlatıcıdan hiçbir şey gizli kalmaz. Anlatıcı; metindeki her olaya, kişiye, düşünceye, geçmiş ve gelecekle ilgili her plana vâkıftır. Olayların başından ve sonucundan haberdardır.
3. Çevrenizdeki tarihî olaylarla ilgili efsaneleri sözlü kültür kaynaklarından derleyip yazıya geçirseydiniz hangi anlatıcı bakış açısını seçerdiniz? Gerekçeleriyle yazınız.
- Cevap: Öğrencinin bilgi birikimine bağlı olarak aşağıdakine benzer açıklamalar yapılabilir: Efsaneyi hâkim bakış açısıyla yazardım çünkü efsanenin anlatımında en uygun anlatıcı bakış açısı, hâkim bakış açısıdır. Kahraman anlatıcıyı seçerdim. Efsanede anlatılan olumsuz durumları istediğim şekilde anlatır, yorumu okuyucuya bırakırdım. Sadece şahit olduklarımı yazar (gözlemci bakış açısı), tarafsız davranmayı tercih ederdim.
4. Anlatıcının ilk paragrafta başkahramanla ilgili bilgi vermesi dinleyicide/okuyucuda nasıl bir etki bırakmıştır? Düşüncelerinizi nedenleriyle açıklayınız.
- Cevap: Anlatıcının, efsanenin hemen başında başkahramanı tanıtması kahraman hakkında fikir sahibi olmamı sağladı. Bu da efsaneyi benim açımdan daha anlaşılır hâle getirdi. Kahramanın tanıtılması, efsanedeki diğer kişilerin olaylar karşısında gösterecekleri tavırları önceden tahmin edebileceğim anlamına gelir. Anlatıcının, efsanenin kahramanını metnin hemen başında okura tanıtması, kişiler hakkında fikir edinmiş olarak efsaneyi dinleyecek/okuyacak olmam, eserin gizemini ortadan kaldırabilir.
5. Efsanede karşılıklı konuşmalara yer verilmiştir. Karşılıklı konuşmalar metnin anlatımını nasıl etkilemiştir?
- Cevap: Karşılıklı konuşmalar metne hareket ve heyecan katmıştır. Karşılıklı konuşmalar, olayları hayal edip okuyucuya göstermeye yardımcı olmuştur. Ayrıca okuyucuya/dinleyiciye, bu bölümleri kendi hayal ettikleri gibi görme imkânı vermiştir.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 304 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.