10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 302 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 302
Bıraksalar
ince, uzun bacakları üstünde yaylanarak ve karanlıkla akan bir yıldız gibi kayarak Kocatepeden Afyon ovasına atlayacaktı.
(…)
Nazım Hikmet, Kuvâyi Milliye
Kelime Dağarcığı:
başaltı: Gemilerde tayfa ve erlerin ön güverte altındaki koğuşları. mavzer: Orduda kullanılan bir tüfek tipi. şayak: Kaba dokunmuş, dayanıklı bir çeşit yün kumaş. şilep: Yük gemisi. taret: Gemilerde veya kalelerde, topçu mevzilerinde topun makine bölümünü ve topçuları koruyacak biçimde yapılmış zırhlı kule.
1. Okuduğunuz destanda anlatıcının Onlar, suda ve rüzgârda ilk deniz yolculuğundan beri vardılar. gibi mübalağalı (abartılı) ifadeler seçmesinin nedeni sizce ne olabilir?
- Cevap: Abartılı ifadeler destan türünün özelliklerinden biridir. Destanlar, insanlık tarihindeki büyük olayların aktarıldığı anlatılardır. Olayların büyüklüğü, anlatılardaki abartılı ifadelerle vurgulanmaktadır.
2. yıldızlar öyle ışıltılı, öyle ferahtılar ki şayak kalpaklı adam/nasıl ve ne zaman geleceğini bilmeden güzel, rahat günlere inanıyordu… örneğinden yola çıkarak okuduğunuz metnin hangi bakış açısıyla kaleme alındığını bulunuz. Tercih edilen bakış açısının metne katkısını açıklayınız.
- Cevap: Hakim bakış açısıyla yazılmıştır. Bu bakış açışı, anlatıcıya olayı bütün boyutlarıyla anlatma olanağı verir. Böylelikle okur, olayları tek bir yönden değil, bütün yönlerinden görebilme olanağı elde etmiş olur. Bu metinde hâkim bakış açısı sayesinde savaşçıların ve Mustafa Kemal’in iç dünyasıyla ilgili ayrıntılar rahatlıkla aktarılmıştır.
3. Söyleyicinin kullandığı cümleler, Karadeniz insanıyla ilgili sizde nasıl bir izlenim uyandırmaktadır?
- Cevap: Bende uyandırdığı izlenim, Karadenizli insanların memleketin kurtuluşu için hiçbir karşılık beklemeden canlarını seve seve verebilecek mert insanlar olduğudur.
4. Okuduğunuz metinde anlatıcının olayları taraflı anlatmasının nedeni sizce ne olabilir?
- Cevap: Milletlerin başından geçen büyük olaylar edebî metinlerde anlatılırken tarafsız davranılamaz. Her anlatıcı, ait olduğu milletin kahramanlıklarından bahsederken heyecan uyandırıcı ifadeler kullanır. Bu metinde anlatılan olay Kurtuluş Savaşı’ndaki mücadeledir. Bu bağlamda anlatıcının ülkesinin bağımsızlığı için mücadele eden kahramanlardan bahsederken tarafsız olması beklenemez.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 302 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.