Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 260

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 260 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 260

2. Okuduğunuz metnin bütününden hareketle Çeç Dağı efsanesinin inandırıcılığım destekleyen unsurların neler olduğunu yazınız.

  • Cevap: Metnin italik yazılan bölümünde tepe ve efsane ile ilgili verilen bilgiler okuyucuyu efsaneye hazırlamaktadır. Ayrıca yardıma muhtaç birine yardım edebilecekken yardım edilmemiş olması halkın gönlünde taş olmaya yeterli sebeptir. Geleneksel ahlak anlayışına göre kapıya gelen fakirin geri çevrilmemesi fikri doğrultusunda geri çevirirseniz mutlaka bir karşılığı olur yaptığınızın. Fakirin dili yok ki bir şeyler söylesin, taş yürekli kalbi yok ki kötü laflar etsin. Dediği sadece ‘Allah, seni de, buğdayını da taş yapsın!’ cümleleri de inandırıcılığı güçlendirir.

3. Çeç Dağı efsanesi gibi efsanelerin yaşadığı ve yaşatıldığı bölgelerle diğer bölgeler arasında, insanların iyilik yapma hassasiyetlerinin farkı konusundaki düşünceleriniz nelerdir? Belirtiniz.

  • Cevap: İyilik insanların içinde var olan bir duygudur. Ülkemizin her bölgesinde bu ve benzer söylenceler de hep vardır ve var olacaktır. Ancak bu söylencelerin daha canlı olduğu bölgelerde iyilik yapma alışkanlıklarının daha yüksek olabileceğini, insanlar arasındaki iletişimin, yardımlaşma duygusunun, maddi ve manevi dayanışmanın daha yoğun devam ediyor olabileceğini söylemek mümkündür.

4. Sosyal medyada ve ulusal kanallarda zaman zaman iyilik yapan insanların haber yapıldığı görülmektedir. Çeç Dağı efsanesinde ise iyilik yapmayan bir insanın cezalandırıldığı, tüm varlığıyla taşa dönüştüğü anlatılmaktadır. Bu iki durumu efsanenin oluşumu ve sosyal yapı üzerindeki etkisi açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: Efsanenin meydana geldiği dönemde ve günümüzde de iyilik yapmanın çok kıymetli olduğu gerçeğini ortaya çıkaran bir durumdur. Çünkü iyilikten geri durmak onaylanan bir davranış değildir. İyiliğe vesile olmak ise her zaman teşvik ve takdir edilen bir durumdur. Çok eski zamanlarda da böyleydi bugün de böyledir.

5. Yukarıdaki efsanenin benzerinin günümüz dünyasında yaşanma olasılığı hakkındaki düşüncelerinizi yazınız.

  • Cevap: Her sosyal düzen kendi söylencelerini üretir. Belki “Çeç Dağı” efsanesinin benzeri ortaya çıkmayabilir ancak sosyal yapı ve anonim kültür kendini yenileyecek, yönlendirecek söylenceleri ortaya çıkacaktır. Günümüzün sosyal, kültürel ve ekonomik gerçekleri böyle efsanelerin yaşanması, anlatılması ve söylenenlere inanacak bir kitlenin oluşması olasılığını oldukça düşürmektedir. Ancak efsanede ortaya çıkan çatışma unsurları ve bu unsurlardan yola çıkılarak verilen mesajlar geçerliliğini korumaya devam edecektir.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 260 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!