10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 225 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 225
Aşağıdaki metinleri okuyunuz ve soruları cevaplayınız. (Metinler, asıllarına sadık kalınarak alınmıştır.)
1. Yukarıdaki mânilerin ölçüleri ve kafiye örgüleri benzerlik gösteriyor. Bu durum ne ile açıklanabilir? Düşüncelerinizi yazınız.
- Cevap: Her iki mâninin de aynı özellikleri göstermesi, aynı şiir geleneğinden beslendiğini gösterir. Bu mâniler, anonim halk edebiyatı ürünüdür, kuşaktan kuşağa aktarılarak aynı tarzda sürdürülür.
2. Okuduğunuz bu mânilerin şiir geleneğimiz içindeki yerini gerekçelerinizle birlikte tespit ediniz.
- Cevap: Söyleyeni belli değil, sade dille söylenmiş, hece ölçüsü kullanılmış, nazım birimi dörtlüktür. Bu özellikler anonim halk edebiyatını düşündürmektedir.
3. Yabancı uyruklu birine bu şiirin geleneğini tanıtmak isteseydiniz neler söylerdiniz?
- Cevap: Mânilerin ilk iki dizesi doldurmadır, asıl konu son iki dizede verilir. Nazım birimi dörtlüktür. Hecenin 7’li kalıbıyla söylenir. Kafiye örgüsü aaba şeklindedir, söyleyeni belli değildir. Konularına göre isim alan mâniler de vardır.
4. Siz de bu şiir geleneğine uygun bir mâni yazınız.
- Cevap: Öğrencilerden hece ölçüsünün 7’li kalıbıyla, kafiye örgüsüne uygun bir mâni yazmaları beklenir. Olası Cevap:
Bahçelerinde kiraz
Gelemem hava ayaz
Sevdiğimin emrinden
Hiç çıkmaz gönül bu yaz
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 225 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.