Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 22

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 22 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 22

2. Halk ve divan şiirinde kullanılan dil farklılığının nedenleri neler olabilir?

  • Cevap: Divan ve halk şiirindeki dil farklıdır. Divan edebiyatı, Farsça ve Arapça sözcük ve tamlamaların çokça kullanıldığı Osmanlı Türkçesi ile yazılan bir dildi. Bugün Türkçe sadeleşmiş ve divan şiirlerinin dilini bugünden anlamak zorlaşmıştır. Divan ve halk edebiyatının dil farklılığının nedenleri, dayandıkları toplumsal kesimlerin farklı olmasıdır. Divan edebiyatı saray çevresine ve Arapça, Farsça bilen kişilere hitap ederken halk edebiyatı taşrada halkın içinden çıkmıştır.

3. Dilimizi başka diller karşısında korumak nasıl olur? Açıklayınız.

  • Cevap: Dilimizi başka diller karşısında korumak için öncelikle dilimizde yazılan eserleri okumalı, kendi dil dünyamızı zenginleştirmeliyiz. Ayrıca farklı dillerden kelime alırken öncelikle dilimizdeki karşılıkları ile sözcükler oluşturmaya çalışmalı; olabildiğince Türkçe kavramlar, terimler ve kelimeler kullanmalıyız.

4. Fuzûlî, Nedim ve Bâkî’nin şiirlerinin yüzyıllara meydan okuyarak yaşıyor olmasının nedenleri neler olabilir?

  • Cevap: Fuzûlî, Nedim ve Bâkî gibi şairler bugün yaşamakta ve değerlerini korumaktadırlar çünkü dilleri çok canlı, tazedir. Bunun nedeni ise dillerine hâkim olmaları, Türkçeyi çok sevmeleri ve dilin inceliklerini bilerek şiirlerinde buna uygun kullanmalarıdır.

5. Kendi dilini sevmeyen ve diline hâkim olmayan biri, yabancı bir dili öğrenmede ne tür zorluklar yaşayabilir? Açıklayınız. 

  • Cevap: Bir dile hâkim olmak, yeni bir dil öğrenmek açısından avantajlar sunar. Ana dilimizi iyi öğrenmek, Türkçe yazılmış eserleri okumakla olur. Okuyan insan diline sahip çıkar ve kendini ifade etmede başarılı olur. Kendi dilini iyi bilen biri, başka dilleri öğrenme konusunda da avantajlı olacaktır.

6. Metnin yazılış amacı ve konusu, hedef kitlesine ulaşmada başarılı mıdır? Açıklayınız.

  • Cevap: Olası Cevaplar: Evet, başarılı. Türk şiirinin bütünlüklü ve ayrım yapılmaksızın okunmasının gerekliliği konusunda yazılmış bir metindir. Amacı, şiirimizi ve dilimizi sevdirmek için izlenecek yolu sezdirmektir. Hedef kitle ise gençler ve edebiyatseverlerdir. Metin, konusunu ve amacını hedef kitleye ulaştırmada başarılıdır çünkü içtenlikli ve örneklere dayalı bir anlatımla gerekçelerini açık bir şekilde aktarabilmiş ve herkesin okuyup ikna olacağı bir metin ortaya çıkmıştır. Hayır, başarısız. Metnin hitap alanı kısıtlıdır. Edebiyat tartışmalarından hoşlanmayan ve edebiyat birikimi olmayan kişilerin ilgisini çekmeyebilir.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 22 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!