10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 199 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 199
Aşağıdaki metinleri okuyunuz ve soruları cevaplayınız. (Metinler, asıllarına sadık kalınarak alınmıştır.)
I. mânideki gül erken ve gülerken sözcükleri arasındaki kafiye çeşidini belirleyerek dil sözcüğü ile aynı ölçüde bir mâni yazınız.
- Cevap: Gül erken ve gülerken sözcüklerinin yazılışları aynı, anlamları farklıdır. Sesteş sözcüklerle yapılan bu tür kafiyelere cinaslı kafiye denir. Olası Cevap:
Tabakta elmam dilim
Bahçemde iki gülüm
Ne bilirsem sendendir
Ey benim güzel dilim
Okuduğunuz II, III. mânilerin nazım birimi, ölçü ve kafiye düzeni gibi biçimsel özelliklerini göz önüne bulundurduğumuzda mâni türünün biçim özellikleri ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?
- Cevap: Mâniler genelde 7’li hece ölçüsü ve aaba kafiye düzeni ile söylenir.
III. mâninin kafiye ve rediflerini bulunuz. Bunların mâniye söyleyiş bakımından nasıl bir etkisi olmuştur? Yazınız.
- Cevap:
…. karda kaldı
… zârda kaldı
… kapısı kilitli
… yârda kaldı
Mânide -ar ile kafiye, -da kaldı sesleri ile redif yapılmıştır. Bu seslerin uyumu mâniye ahenk, söyleyişte kıvraklık sağlamıştır.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 199 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.