Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 188

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 188 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 188

2. Şiirde geçen deyimlere örnek bulunuz. Şiirde bulduğunuz deyimlerin kullanılması şiirin anlamına nasıl bir katkıda bulunmuştur? Düşüncelerinizi yazınız.

  • Cevap: Âşık olmak, kurban olmak, yoluna toprak olmak, sefa eylemek, seyrana çıkmak, zülüf dökmek, av olmak deyimleri kullanılmıştır. Şairin halk kültürü ve halk yaşantısı ile içli dışlı olduğunu, Türk- çenin deyimler bakımından zengin olduğunu, dönemin sanat anlayışında mahallî söyleyişlere yönelim olduğunu düşündürmektedir. (Öğrencilerden bu çerçevede cevaplar beklenir, düşünmeleri ve düşüncelerini söylemeleri beklenir.

3. Cümle yâran sana uşşâk olduğun bilmez misin
Cümlenin tâkatleri tâk olduğun bilmez misin

Altı çizili bu iki ifade arasında nasıl bir anlam ilişkisi vardır? Açıklayınız.

  • Cevap: Uşşak sözcüğü âşıklar anlamındadır. Âşık kişi sevdiğini düşündüğünden, sevgiliyi beklemekten ve sevgilinin ilgisizliğinden bitkin düşer. Umutsuzluğa kapıldığı zamanları olur. Bu nedenle tâkatleri tâk olduğu ifadesiyle uygunluk göstermektedir.

4. Âsafâbâda gelüp gâhî salın ey meh-likâ (ay yüzlü) dizesinde sevgilinin yüzü aya benzetilmiştir. Bu benzetmenin nasıl yapıldığını belirleyerek siz de buna uygun örnek iki benzetme yazınız.

  • Cevap: Benzetmenin iki asıl unsuru benzeyen ve benzetilenle yapılmıştır. Bu benzetme dilimizde yaygın olarak kullanılır. Elma yanak, hilal kaş, sırma saç, kömür göz, kalem kaş, fidan boy, inci diş vb.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 188 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!