10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 182 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 182
2. Okuduğunuz metinden alınan cümlelerdeki altı çizili fiilimsilerin türünü belirtiniz. Aynı türden bir fiilimsiyi kendi cümlenizde kullanıp aşağıdaki tabloya yazınız.
- Cevap:
3. Orta yerde uzun, büyük yeşil örtülü masanın önünde arkaları pencereye çevrilmiş dört devletin dört büyük askeri büyük üniformalarile oturuyorlardı. Genç kâtipler, zabitleri arasında biraz hoş bir havada mağrur duran dört baş, kuvvetli çizgilerile dimdik duran başları, dretnotları, denizaltıları, tayyareleri, bin kudret ve şevketlerile galip ve kudret sahibi milletlerin gözlerile Efeye bakıyorlardı. Fakat genç Efe, üniformadan, ordudan, çelik ve ateşten daha kavi, hepsinin karşısında yeşil başı göklere kalkan genç bir çınar kadar bunlara karşı lâkayıttı. Efe ilerilerken sağda oturan yüzü traşlı, esmer yanaklı, kalpaklı bir Osmanlı zabiti vakur bir irade ile Efenin tahlil edemediği bir hissi saklıyarak kalktı.
Okuduğunuz metinden alınan bu parçadaki altı çizili kelimelerin yazımı günümüzdeki yazımından farklıdır. Bunun nedeni ile ilgili neler düşünüyorsunuz?
- Cevap: Dil, yaşayan bir unsur olduğu için zaman içerisinde sahip olduğu kelimeler gibi bu kelimelerin yazımı da değişebilmektedir. Edebî eserlerde yazıldığı zamanın dil anlayışı günümüzden farklı olabilmektedir. Bu kelimelerin günümüzdeki kullanımlarını görmek için TDK’nin Türkçe Sözlük’üne ve noktalama işaretlerinin
kullanım bilgilerine bakabiliriz.
4. Okuduğunuz metinden alınan … ne de öğretmek için kendi hazırladığı mevzudan bahsedebildi. cümlesindeki bahsedebildi kelimesinin bitişik yazılmasının sebebi nedir?
- Cevap: Özgün biçimleri tek heceli bazı Arapça kökenli kelimeler etmek, edilmek, eylemek, olmak, olunmak yardımcı fiilleriyle birleşirken ses düşmesine, ses değişmesine veya ses türemesine uğradıklarında bitişik yazılır. Söz konusu kelimede ses düşmesi vardır. bahis + edebildi > bahsedebildi
5. Efenin gözleri sabit ve sâkin, kudretini bozmadan, dudakları tebessüme benzer bir şeyle açıldı: cümlesini imla ve noktalama açısından bugün nasıl yazarız? Gerekçesi ile birlikte belirtiniz.
- Cevap: Efe’nin gözleri sabit ve sakin, kudretini bozmadan dudakları tebessüme benzer bir şeyle açıldı.
➜ Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır: Efe’nin
➜ “sâkin” kelimesi Türk Dil Kurumunun Güncel Türkçe Sözlük’üne göre “sakin” şeklinde yazılmalıdır.
➜ Metin içinde art arda gelen zarf-fiil eki almış kelimelerden sonra virgül konur. Bu cümlede ise tek bir zarf-fiil bulunmaktadır. Yine TDK’ye göre metin içinde zarf-fiil eki almış kelimelerden sonra virgül konmaz.
6. Zabit sokakta lâkırdıyı açabilmek için:
– Epeyce uzak gideceğiz, Efem, dedi.
Bu parçada iki nokta (:) hangi işleviyle kullanılmıştır?
- Cevap: Edebî eserlerde konuşma bölümünden önceki ifadenin sonuna konur.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 182 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.