10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 180 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 180
2. Yenecek ve yakacak ne lâzımsa eylül içinde hazırlamak, soğuk aylara kaygusuz bir zihin, rahat bir yürekle girmek memleketin âdetiydi. Yukarıdaki metinden alınan bu cümlede yenecek, yakacak sözcüklerinin niteledikleri isimler düştükleri için bu sözcükler isim gibi kullanılmış, adlaşmışlardır. Bu tip kullanımlar dil bilgisinde adlaşmış sıfat fiil olarak geçmektedir. Siz de metinden alınan aşağıdaki cümlede geçen sıfat fiili, adlaşmış sıfat fiil hâline getiriniz.
• Harman sonunda ambarlarını zahire ile doldurup kilerlerine pastırmalarını, avlularına odunlarını istif eden halk, hükûmet konağı altındaki sıra kahvelere toplanır, gevezelik ederek kışı tasasızca karşılardı.
- Cevap: Harman sonunda ambarlarını zahire ile doldurup kilerlerine pastırmalarını, avlularına odunlarını istif edenler, hükûmet konağı altındaki sıra kahvelere toplanır, gevezelik ederek kışı tasasızca karşılardı.
3. Yukarıdaki metinde geçen boğula tıkana, taşa köpüre sözcük grupları -a/-e zarf fiil ekiyle kurulmuş ikilemelerdir. Siz de aşağıdaki boşluğa zarf fiil ekiyle kurulmuş ikilemelerin yer aldığı iki cümle yazınız.
- Cevap: Çocuklar bahçeye koşa koşa gittiler. Bağıra bağıra yolda yürüyen adam herkesin dikkatini çekiyordu.
4. Yukarıdaki metinde başlıyan, koymıyan, parlıyacağı, azalmıyan gibi ifadeler görülmektedir. Günümüzde yazı dilinde böyle bir kullanım olmamasının nedeni nedir? Sizce yazar metinde neden böyle bir kullanımda bulunmuş olabilir?
- Cevap: Günümüzde -yor ekinden önceki geniş ünlülerde görülen daralma yazı diline yansıtılırken diğer daralmalar yazı dilinde gösterilmez. Metinde geçen kullanımlar günümüz yazı dilinde kullanılmaz. Yazar dönemin imla anlayışı doğrultusunda yazımı bu biçimde yapmıştır.
5. Metinden alınan aşağıdaki paragrafta geçen virgüllerin kullanım amaçlarını bulunuz.
- Cevap:
➜ “Bu, küçük bir çam ormanı idi” Bu cümlede anlam karışıklığını gidermek için kullanılmıştır.
➜ “Yazın kasabanın boğucu sıcağından kaçanlar gelirler, çadır kurarak gölgesinde serin günler geçirirlerdi” Bu cümlede sıralı cümleleri ayırmak için kullanılmıştır.
➜ “Tam ortasında minimini bir kaynak yaz kış artıp azalmıyan reçine kokulu berrak sızıtısiyle bu ziyaretçilere iştah, şifa verirdi” Bu cümlede eş görevli sözcükleri ayırmak için kullanılmıştır.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 180 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.