Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 178

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 178 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 178

1. Metinden alınan aşağıdaki cümlelerde yer alan fiilimsileri bulunuz. Bu kelimelerin fiilimsi olmaları ile ilgili iki dayanak noktası belirtiniz.
• Bana, kendi sıhhî rayihalarını koklayarak derin, uzun, dumanlı bir surette teneffüs ediyor gibi bir tesir yaparlar.
• Zavallı küçük, şirin, beyaz İskenderun sanki bornozlu bir seyyah gibi şu akçıl ve ağaçsız ovayı aç, susuz, bitkin bir hâlde zor geçmiş, nihayet denizin serinliğine kavuşmuş fakat serinlik yerine sıcak su tabakası bulunca bu dümdüz ve sımsıcak ova ile sımsıcak deniz arasında ümitsizlikten bıkılıp yarısı suda, yarısı karada serili kalmış!

  • Cevap: 1. cümlede “koklayarak”, 2. cümlede ise “bulunca” ve “bıkılıp” kelimeleri fiilimsidir. Bu kelimelerin fiilimsi oldukları ile ilgili birinci dayanak noktası, fiil kök ya da gövdesine zarf-fiil eki getirilerek zarf hâline gelmesi, ikinci dayanak noktası ise fiil kök ya da gövdesinin şahıs ve kip ekini almamış olmasıdır.

2. Aşağıdaki boş şemaların içine belirtilen noktalama işaretlerinin kullanım amaçlarını yazınız.

  • Cevap: Metinde istenilen noktalama işaretlerinin kullanım işlevleri şu şekildedir: (…) Anlatım olarak tamamlanmamış cümlelerin sonuna konur. (,) Birbiri ardınca sıralanan eş görevli kelime ve kelime gruplarının arasına konur. (;) Ögeleri arasında virgül bulunan sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için konur. (.) Cümlenin sonuna konur.

3. Aldım Buz gibi derisi ısırırken dudaklarımı yaktı ezdikçe ağzıma serinlik rayiha usare doluyor buna biraz da çamların teneffüs karışıyor Ah ne güzel meyve Bana şeftali ikram edene baktım Ne güzel kız

Metinden alınan yukarıdaki parça noktalama işaretleri kullanılmadan yazılmıştır. Bu parçayı okuyunuz, noktalama işaretlerinin kullanılmasının metnin anlatımındaki etkisini değerlendiriniz.

  • Cevap: Konuşma dilindeki vurgu, tonlama ve durakların yazılı dildeki karşılığı noktalama işaretleridir. Noktalama işaretleri, metindeki anlamın en iyi şekilde verilebilmesi için vurgu ve tonlamanın nasıl yapılması gerektiği ile ilgili okuyucuyu yönlendirir. Bu işaretler cümlede kullanılmazsa metnin okunması ve anlaşılması zorlaşacaktır.

4. Okuduğunuz metinden alınan aşağıdaki cümlelerdeki adlaşmış sıfat-fiilleri bulunuz. Bu adlaşmış sıfat-filleri sıfat-fiil hâline getiriniz.
• Hayır burada deniz hem içinde bulunanlara, hem de kenarda yaşayanlara sıcaklık veriyor.
• Yıkanmak için girenlerin terlemediğine inanmıyorum.
• Bana şeftali ikram edene baktım.

  • Cevap:

➜ 1. cümlede yer alan sıfat-fiiller şunlardır: “bulunanlara”, “yaşayanlara”. Bu cümledeki adlaşmış sıfat-fiillerin sıfat-fiil hâli şu şekildedir: Hayır burada deniz hem içinde bulunan kişilere, hem de kenarda yaşayan kişilere sıcaklık veriyor.
➜ 2. cümlede yer alan adlaşmış sıfat-fiil, “girenlerin” kelimesidir. Bu cümlenin sıfat-fiil hali: Yıkanmak icin giren kişilerin terlemediğine inanmıyorum.
➜ 3. cümlede yer alan adlaşmış sıfat-fiil, “edene” kelimesidir. Bu cümlenin sıfat-fiil hâli: Bana şeftali ikram eden kişiye baktım. Etkinlik No.: 85

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 178 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!