Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 170

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 170 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 170

Kaçanlardan bir kısmı geri geldi. Çarşıda tek tük dükkânlar açıldı. Fakat kasaba, o kışla hâlini bir türlü kaybetmiyordu. Muharebeye giden taburlar hep oradan geçiyorlardı. Kasabada erkek kalmamış gibiydi. Eli silah tutanlar asker olmuşlar, yahut gönüllü çeteleri teşkil ederek ordunun peşine takılmışlardı.
Babam da bunların arasındaydı.
(…)
Bana demişti ki:
— Oğlum, bizim doktorlar muharebe yerine daha yakın bir yerde hastane kurmaya gidiyorlar. Yaralıları buraya kadar getirmek güç olacak. Ellerinde işe yarar adamları az. Hastanenin eski emektarı diye beni de götürüyorlar. Vazifeden kaçılmaz. Zaten gideceğim yer uzak değil. îki üç saatlik bir köy. Haftada bir iki defa yine seni görmeye gelirim. Artık kocaman oldun. Komşulara da tembih ettim. Sana bakıverirler, dedi.
Babamdan ilk defa ayrıldığım ve evde yalnız kaldığım için ilk günlerde biraz mahzun olmuştum. Fakat çabuk alıştım.
Reşat Nuri GÜNTEKîN

1- Reşat Nuri Güntekin I. Dünya Savaşına şahit olmuştur. Yazın hayatının anlaşılmasında bir yazarın hayat hikâyesinin bilinmesinin faydası var mıdır? Yorumlayınız?

  • Cevap: Yazarların hayat hikâyelerini bilmenin eserlerini anlamada bizlere yardımcı olabileceğini düşünüyorum. Yazarlar hayat hikâyelerinden bağımsız kurgusal eserler oluşturabildikleri gibi kimi zaman da eserlerinde duygu ve düşünce dünyalarını biçimlendiren kendi hayat hikâyelerini doğrudan veya dolaylı yollarla sanat eserlerine yansıtabilirler. Yazarların hayat hikâyelerini bilmeyi gerekli görmüyorum. Bilmesem de eserlerini anlamlandırabilirim.

2. Reşat Nuri Güntekin yazın hayatına Birinci Dünya Savaşı sırasında başlamıştır. Metni okuduğunuzda yazarların yaşadıkları dönemde şahit oldukları olayların edebî eserlerine yansıması ile ilgili neler düşündünüz?

  • Cevap: Eserler oluştukları dönemin izlerini taşır. Eserin muhtevasında mutlaka oluşturuldukları dönemin yansımaları karşımıza çıkacaktır. Ekonomik, tarihî koşulları, sosyal gerçekleri eserlerde bulmak mümkündür. Örneğin bugün yazılan bir eser, pandemi döneminde yaşanan olumsuzlukları da yansıtabilir.

3. Yazar, müfettişlik görevi sırasında Anadolu’yu baştan başa dolaşmıştır. Bu esnada karşılaştığı olaylarla ilgili izlenimlerini eserlerine yansıtmıştır. Siz de kendi yaşamınızda hikâye konusu olabilecek durumlarla karşılaşıyor musunuz? Bu durumlara birkaç örnek veriniz.

  • Cevap: Hikâye konusu olabilecek durumlarla karşılaşıyorum : Sokak hayvanlarına yapılan eziyetler veya gösterilen şefkat, Yaşlı bir amca tarafından çıplak bir alanın yeşillendirilmesi, Bir kırlangıcın yuva yapması, Bir ilkokul çocuğunun evsel atık toplayan babasına yardımcı olması, Bir annenin engelli çocuğu için fedakârlıkları vs.

4. Roman (Çalıkuşu, Damga, Yeşil Gece…), hikâye (Sönmüş Yıldızlar, Tanrı Misafiri, Leyla ile Mecnun…), tiyatro (Balıkesir Muhasebecisi, Hakiki Kahramanlık, Hançer.) vb. türlerde eserler vermiş olan Reşat Nuri Güntekin: “Eser vardır ki memleketin yahut insanlığın bir yarası üzerine eğilir yahut faydalı bir heyecan telkin eder. Bu eser mutlaka fayda gayretiyle zorlanmamış da samimi ve tabii olarak gelişmişse güzel olabilir. Bütün mesele eserin kendi kaynağından kaynama tarzındadır.” demiştir.

Sanatçının bu düşüncesinden yola çıkarak okuduğunuz metnin “kendi kaynağından kaynama tarzı” ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Eserler yazarın yetiştiği iklimden -konu, dil, kişiler, zaman, mekân bağlamında- bağımsız değildir. Bu ögelerin bir kısmı veya hepsi yazarın sanatının pınarıdır, hamurudur. Yazar eserini ortaya koyarken kişisel yetenekleri ve tercihleri doğrultusunda bu ögeleri kullanır, şekillendirir.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 170 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!