Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 166

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 166 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 166

firlere çıkan gümüş sini, zavallıyı deli edecekti. Çatalı bırakıyor, sütannem gibi eliyle yemeye çalışıyordu. Ben vazgeçirdim. Elle yemenin yalnız ihtiyar kadınlara mahsus olduğunu söyledim. Dünyanın en rahat vaziyetinin bağdaş kurmak olduğunu iddiaya başlarken sofradan kalktık. Kahvelerimizi içtik. Sütbabamın kütüphanesinde yadigâr gibi duran eski yazma kitapları misafirime gösterdim. Nakışlara, ciltlere, minyatürlere hayran kaldı.
Ömer Seyfettin

1. a) Okuduğunuz metinde Türk kültürüne ait hangi ögelere rastlıyorsunuz?

  • Cevap: Metinde misafirperverlik , Acem halısı, duvarlarda hat sanatı ile süslenmiş levhalar, sedirler, kafeslerle ayrılmış bölümler, fes, yer sofrası, siniler, Türk kahvesi, eski yazma kitapları, nakışlar, minyatürler gibi unsurlar yer almaktadır.

b) Metinde rastladığınız kültürel ögeler dışında evinizde veya çevrenizde Türk kültürüne ait hangi ögelere rastlıyorsunuz veya ne gibi uygulamalara şahit oluyorsunuz?

  • Cevap: Bayramlaşma, selamlaşma, türkü söyleme, el öpme, saz veya bağlama çalma, çeşitli el oyaları, kilimler, bakır kaplar, Türk kültürüne özgü kahve ve çay fincanları, yöresel yemekler, duvar halıları, şark köşeleri, yer sofrası, tandır, yayık, çömlek, yöresel giysiler, halk dansları, adak veya sünnet törenleri gibi inanca dayalı bazı ritüeller, kına geceleri gibi unsurlar çevremde sıkça karşılaştığım kültür ögeleridir.

2- Hikâye kişilerinden biri olan Frenk’in günümüzde yaşadığını hayal edin. Frenk sizin yanınıza on yıl sonra gelecek olsaydı parçadakine benzer olumsuz düşüncelerinin olmaması için bulunduğunuz yerde nasıl bir çalışma yapardınız?

  • Cevap: Ben bir şehirde yaşıyorum. Şehrimde kültürel unsurları ön plana çıkarma ihtiyacı duyarım. Öncelikle iş yerleri veya kafeterya gibi mekânlarla, dergi gazete veya radyo televizyon isimlerini yabancı kelimelerden arındırmayı, bu kelimelerin yerine Türkçe kelimeler kullanmayı tercih ederdim. Sanat merkezlerinde halk müziği, gölge oyunu, meddah gösterileri gibi yerel kültüre ait sanatsal ögelerin sıklıkla gösterimini sağlardım. Bulunduğum yerdeki tarihsel mirasın ön plana çıkması için gerekli çalışmaları yapardım. Tarihî eserlerin koruma kapsamına alınmasını sağlar, doğru restorasyon çalışmaları yaptırırdım. Yerel kıyafetler, yerel objeler, halk dansları, halk müziği ve yemek kültürü gibi unsurların sergilenmesini sağlardım. Anadolu’nun kültürel mirasının izlerini taşıyan bir beldede yaşıyorum. Frenk bugün de bizi ziyaret edebilir. Bu saf kültür ögelerinin kaybolmamasına uğraşırdım.

3- İnsanların, toplumların kendi kültürel değerlerini kaybetmeden, başka topluluklarla etkileşime geçmeden gelişmelerinin olanağı var mıdır? Düşüncelerinizi açıklayınız.

  • Cevap: Farklı topluluklar farklı değerleri, bilgileri barındırır. Bu anlamda bilgi aktarımını sağlamanın farklı topluluklarla etkileşime geçerek mümkün olduğunu düşünüyorum. Bu etkileşim esnasında yetiştiğimiz kültürel ortam, bizleri daima besleyecektir. Yaşadığımız kültürün ögelerini yok saymadan farklı kültürlerden yararlanmak uygarlığın gelişmesine katkı sağlayacaktır. Başka topluluklarla etkileşime geçmek, değerlerimin kaybolmasına yol açacağından onlarla etkileşimi doğru bulmuyorum.

4. Farklı kültürlerde ilginizi çeken neler var? Örnekleyiniz.

  • Cevap: Farklı kültürler ilgimi çekmiyor. Japon kültürüne ait ögeler, örneğin dansları, müzikleri, kıyafetleri, oldukça ilgimi çekiyor. Japon kültüründe 108 çeşit günah olduğuna inanılır ve bunları halka hatırlatarak günah işlenmesine engel olmak adına tapınaklardaki dev çanlar, özel günlerde 108 defa çalınır. Japon katlanır perdeleri, bonzai, origami, Japon oyuncakları, Japonlara özgü ısıtıcılı sehpalar, metro seyahatlerinde hemen hemen tüm yolcuların metroda geçirdiği süreyi okuyarak değerlendirmesi, selamlaşma şekilleri, alfabeleri, onur kavramına verdikleri değer gibi unsurlar ilgimi çekiyor.

5. Kendi kültürünüzü başka kültürlere tanıtmak isteseydiniz genel ağ ortamında neler paylaşırdınız? Paylaşımlarınızın içerikleri için bir plan yaparak planınızı şemalandırınız.

  • Cevap:

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 166 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!