10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 154 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 154
nah şurada… birden bir avaze yükseldi, ne oldu: “Allah, Allah, Allah, Allah!” bizimkiler bağrışıyor, yalnız bağrışmalar, öldürmeye. ve girmeye başladılar. Şimdi birçok ses, birçok boğuk sayhalar, demir ve çelik şıkırtılariyle beraber, birbirine karışıyor; gâh bir İngiliz’in burundan çıkan bir kelimesi, gâh bir Fransız-ismi, gâh hangi lisana ait olduğu kestirilemeyen vahşi bir nida ve bunların hepsine hâkim, o “Allah, Allah, Allah!” avazesi… İşte efendim, işte, tam bu sıradaydı, ani, fakat berrak bir aydınlık içinde, onunla yüz yüze, göz göze, göğüs göğüse geldik, onunla. “o” kim sorsanız a!.. Bir Fransız çavuşu kisvesi içinde benim arkadaşım, benim o zarafetine, sohbetine bir türlü doyamadığım Fransız arkadaşım. ta kendisi, ta kendisi. o da beni tanıdı, zannederim, çünkü ikimiz birden aynı hayret nidasını salıverdik “A!” Onun elinde göğsüme doğru uzanan bir süngü, benim elimde onun başına çevrilmiş bir tabanca vardı, bir an içinde bu süngü benim göğsüme dayandı ve benim tabancam üst üste, üç el, onun başına boşandı ve genç Fransız çavuşu acı bir sayha ile sırt üstü yere yuvarlandı. İşte efendim, bu yuvarlanış bende bir şeyin, mühim bir şeyin, âdeta bir âlemin doğuşu oldu. Bu acayip ve müthiş vakadan beri mevcudiyetimde yeni doğmuş nuranî bir varlık taşıyorum; ruhum bu varlıkla kamaşmış bir hâldedir. Öyle düşünüyorum ki ben asker olmasaydım, harbe gitmeseydim ve hayatımın bu acayip ve müthiş anını yaşamasaydım, asıl benliğimi ömrümün sonuna kadar bağrımın üstünde bir yığın hâlinde taşıyıp gidecektim. Kim bilir, etrafımızda böyle ne kadar bedbaht kimseler var.
Yakup Kadri KARAOSMANOĞLU, Hikâyeler
1. Okuduğunuz metinde Gelibolu yarımadasına vasıl oluş ifadesinden hareketle dönemin hangi tarihî olayının söz konusu edildiğini söyleyebilirsiniz? Tarihteki bu önemli olayla ilgili dönemin hangi gerçekliklerinin metne yansıdığını düşünüyorsunuz? Metinden örneklerle açıklayınız.
- Cevap: Çanakkale Savaşından bahsedildiği anlaşılmaktadır. “Gelibolu yarımadasına vasıl oluş, ilk tayyarelerden tesettür sesi, semanın ötesinde berisinde kapanıp açılan ateşler, ilk tarakalar, ilk sarsıntılar, sıçan yollarından geçiş, siperde ilk geceyi geçiriş..” bu bölümden savaşın ortasında olduğu anlaşılmaktadır. Tayyare sesleri, açılan ateşler ve sesleri, siper tamamen savaş ortamının gerçeklikleridir.
2. … o genç, o sözde rahat, huzur içinde sırıtan ve Fransız arkadaşiyle mütebessim nükteli sohbetlere
dalan genç öldü, o artık ben değilim. Fakat ne iyi etti de öldü, ne iyi oldu da “o” artık “ben” değildir. duygusuyla konuşan askerin içinde bulunduğu ruh hâli millî duygularla nasıl bağdaştırılabilir?
- Cevap: Eğlenen döneminden “.iyi ki o öldü” diye bahsettiği döneme geçişi askerin millî duygulara dönüşüdür. Yeni hâlinden çok memnundur, bu da onun millî bir ruha büründüğünü göstermektedir.
3. Fakat ne iyi etti de öldü, ne iyi oldu da o artık ben değildir. şeklinde düşünen kahramanın duygu durumundaki bu değişikliğe döneme ait hangi özelliklerin neden olduğunu düşünüyorsunuz? Açıklayınız.
- Cevap: Savaş ve savaş ortamı duygu durumunda değişikliğe sebep olmuştur. Savaşın getirdikleri, hissettirdikleri, korkular, güzel günlerindeki arkadaşıyla cephede karşı karşıya gelmesi, vatanı için canını ortaya koyması bütün bunlar metnin kahramanında duygusal olarak büyük bir değişim sağlamıştır.
4. Hikâyedeki temel değerlerden biri vatanseverliktir. Bu değer günümüzde geçerliğini sürdürmekte midir? Düşüncelerinizi yazınız.
- Cevap: Kesinlikle devam eden bir özelliktir. Asker uğurlama en önemli kültür ögelerimizdendir ve hâlen devam eder. Askere gitmeyene kız vermezler gibi yerleşmiş sözlerimiz bile vardır. Herhangi bir sorun olduğunda vatan ve millet konusunda hemen birlikte düşünmeye ve davranmaya başlayan bir toplumuz. Millî maçlar, ülkede insanları birleştiren çok ciddi bir spor etkinliğidir. Hayatımızın hemen her anında vatan ve millet kavramı baş tacıdır.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 154 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.