Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 152

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 152 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 152

Özünden bihaber
Hub içinde yatan bihaber oğlan
Uyan oğlan uyan av vakti geçti
Seni gördüm bende takat kalmadı
(…)

Âşıklardan Halk Hikâyeleri (Haz. Timur Yılmaz )

1- Metinde Ziyet Han, oğlu Abdullah’ın eğitimine önem vererek onu medrese eğitimi alması için lalaya emanet etmiştir. Sizce eğitimin insanlara, toplumlara katkıları nelerdir?

  • Cevap: İnsan var oluşundan itibaren merak unsuruyla dünyayı keşfetmeye başlar. Öğrenerek gelişme insanın kendisini gerçekleştirmesi adına vazgeçilmezdir. Eğitim, gelirin eşit dağılımı için de bir fırsattır. Okul eğitimi, sosyal bir birey olmada, başkalarının kişisel haklarına saygıyı kavramada ve bilimsel bilgiye ulaşmada önemli bir basamaktır. Bilimsel bilginin kapılarını aralamak, dünyanın ve insanlığın geleceğine katkıda bulunmanın ilk adımıdır.

2. a) Bilimsel bilgiye sahip olma açısından günümüz insanlarıyla dedeleriniz, nineleriniz gibi eski zaman insanlarını karşılaştırınız. Sizlerin bilip de onların bilmediği bilimsel bilgiye birkaç örnek veriniz.

  • Cevap: Akademik eğitim şansını bulamamış kimi büyüğümüz bugün her bir gencin kolaylıkla ulaşabildiği, basit görünen bilimsel bilgilere sahip olamamıştır. Örneğin dünyanın yuvarlak olduğu, yeşil bitkilerin fotosentez yapabildiği, maddelerin atomlardan oluştuğu veya dünya tarihi gibi bilgilere sahip olamayabilirler.

b) Standart bir eğitimden geçmemiş olsalar bile belirli bir yaşın üstündeki bazı insanların geleneğin taşıyıcısı olarak sözlü kültüre katkıları hakkında görüşlerinizi birkaç cümleyle ifade ediniz.

  • Cevap: Akademik eğitim fırsatı bulamamış büyüklerimiz, ninelerimiz, dedelerimiz, masal ve hikâye anlatıcısı olarak, saz çalarak, şiirler söyleyerek sözlü kültürün önemli taşıyıcılarıdır.

3. Metinde önemli millî değerlerimizden olan yardımlaşmayı, fakirlere para ve yiyecek dağıtıldığını, kurbanların kesildiğini görüyoruz. Sosyal yardımlaşma adına elinize bir yardımlaşma fonu verilse idi bu kaynağı nerelere ve nasıl kullanmak isterdiniz?

  • Cevap: Elime yardımlaşmak adına bir fon verilseydi bu fonu her türlü ihtiyaç sahibine yoksullara, hastalara- mümkünse valilik onayı ile ulaştırmak isterdim.

4. Abdullah, medrese eğitimini tamamladıktan sonra medreseden çıkarak hayat okuluna atılıyor. Hayatı boyunca Abdullah’ın hangi evrensel değerleri benimseyip ön plana alması gerektiğini düşünürsünüz? Niçin? 

  • Cevap: Doğruluk, dürüstlük, farklı fikirlere ve inançlara saygı, çalışma ve üretim, insan ve doğa sevgisi, yaşam boyu eğitim öncelikleri arasında olmalı . Sevgi manevi bir ihtiyaçtır ve hem kendi hayatını hem de başkalarının hayatını olumlu şekilde yönlendirmesine katkıda bulunacaktır. İnsanın dürüst davranması zaman içerisinde toplumda sahip olacağı konumu belirler. Farklı fikirlere inançlara saygı ise toplumsal barış için gereklidir. Ayrıca insanların farklılıklarını kabul etmek, çok yönlü düşünmenin de anahtarıdır. Ayrıca Abdullah insanın dünyada doğru amaçlar edinmesi gereken, çalışarak, üreterek kendisine ve çevresine, zaman zaman tüm insanlığa katkı sağlayacak potansiyele sahip bir canlı olduğunu da bilerek üretmeli. Cömertliği ile insana şefkat gösteren doğaya, insanın da aynı şefkati göstermesi gerektiğini bilerek yaşam alanlarını korumalı, zenginleştirmeli. Medrese eğitiminin tamamlanmasının ardından gelişimin sürekliliği adına yaşam boyu öğrenmeye de önem vermeli.

5. Okuduğunuz metinde Gülşah ve Cihan Hanım duygu ve düşüncelerini şiirle ifade etmektedir. İnsanın kendisini ifade etmesinde, bazı değerler kazanmasında şiirin genel anlamıyla “sanatın” katkısı hakkında neler düşünüyorsunuz?

  • Cevap: Sanat insana etik değerleri kazandırır, bireyde değerler sisteminin oluşmasını sağlar. İnsanlık tarihimizi bildirerek bize kim olduğumuzu, neye ve nasıl inandığımızı anlamamızda yardımcı olur. Sanatın ruhlarımızı yaşamın karanlıklarından kurtarıp bizi, hatalarımızı azalttığımız daha güzel bir yaşam için hazırladığı söylenebilir. Ayrıca sanat, bireylerin düş gücünü zenginleştirmelerine yardımcı olur. Sanat, insanların kendi yaşantılarını amaçlı ve yöntemli olarak olumlu yönde değiştirme, dönüştürme ve geliştirmelerine katkıda bulunur.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 152 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!