Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 148

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 148 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 148

Bay Büre Bey, sordu:
(…)
“Hey, bu, oğlana ad koyacak kadar var mıdır?” dedi.
“Evet Sultanım, artukdur!” dediler.
Bay Büre Bey, hemen ulu Oğuz beylerini çağırdı, konukladı. Oğlunun kıssasını arz eyledi, cümle beyler dinlediler. Dedem Korkut geldi, oğlana ad koydu. Görelim ne dedi:
(…)
Bunun adı boz aygırlı “Bamsı Beyrek” olsun.
Adını ben koydum, yaşını Allah versin.
(…)
Dede Korkut Hikâyeleri (Haz. Erçağın AKBAL)

1. Metinde yer alan dua, beddua, kahramanlık ve ad koyma gibi özellikler hikâyenin üslubunu nasıl etkilemiştir? Gerekçeleriyle yazınız.

  • Cevap: Dua, beddua, kahramanlık ve ad koyma gibi özellikler tarihî bir değer olan Dede Korkut Hikâyelerinin genel olarak dil ve anlatım özellikleridir. Doğal olarak da tüm anlatım bunun üzerine kurulmuş bu da üslubu ortaya çıkarmıştır.

2. Metinde geçen alaca gölgeliğin gökyüzüne yükselmesi, bin yere ipek halı döşenmesi, böğüre böğüre ağlaması, yiğitler alanının aslanı pehlivanların kaplanı gibi ifadeler abartı içermektedir. Bu tip abartıların kullanılması metnin anlatımını nasıl etkilemiştir?

  • Cevap: Bu ifadeler anlatımı ilgi çekici, akıcı, duygusallığı yoğun, öznel ve coşkun bir hâle sokmaktadır. Bunlar da üslubu belirleyen özelliklerdir.

3. Beylerin hep birlikte dua etmesi ve dua sonucunda Bay Büre Bey’in hatununun hamile kalması dinî, ad koyma da geleneksel motiftir. Bu tip motiflerin kullanılması dil ve anlatım özellikleri açısından nasıl bir önem taşımaktadır?

  • Cevap: Bunlar anlatımı coşku verici bir havaya ulaştırır. Dinî ve kahramanlık duygularını öne çıkarıp anlatımı daha akıcı bir hâle getirmiştir.

4. Metinden zaman unsurunu kaldırsanız ve olayın günümüzde geçtiğini varsaysanız sizce olay nasıl gelişebilirdi?

  • Cevap: Olay günümüzde geçseydi eğer çocuğu olmayan ve bundan mutsuz olan kişiler hastanelerde tedavi olurdu. Tabi kültürümüzün gereği olarak adak adamalar ve dualar da devam etmektedir. Büyük çabalar sonucunda çocuk olursa zaman değişmiş olsa da mutluluk aynıdır. Adakları varsa yerine getirir ve etrafa hediyeler verirler. Ad koyma geleneği günümüzde devam etmiyor diyebiliriz ama yine de adağa göre isim koyma, büyüğün ismini koyma ya da beklenti ve çabalarını karşılayan bir isim koyma devam eden kültür ögelerimizdendir.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 148 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!