10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 14 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 14
Herkesin kabulüdür ki ambalajlanmayan bir yapıtın değeri uzun süre anlaşılmayacak, daha doğru ifade edilirse güç ilişkilerinin verdiği avantajlar en iyi biçimde semirilerek gelecekte unutulmaya mahkûm kitaplar şimdilerde vitrinleri süslemeye devam edecek…
Gelecek yıllarda edebiyat ile ilgili tartışmaları gündemimize getireceğiz, getirmeliyiz. Ve “Neden bu kadar duyarsızız?” sorusunu edebiyat için sormalıyız.
Taşkın Takış, Edebiyatla Kısa Bir Yolculuk
1. Metinde geçen edebiyatın sosyal bir arkeolojiye benzetilmesi ifadesini metinden yola çıkarak açıklayınız.
- Cevap: Edebiyat farklı zihniyetleri ve bilgi yapılarını, toplumsal sorunları, çalkantıları, ideolojileri, hayalleri, ütopyaları kısacası insanı ilgilendiren, insanlık tarihindeki bütün olay ve olguları ele alabilmesi açısından sosyal bir arkeolojiye benzetilmiştir. Edebî metinleri derinlemesine incelediğimizde yazıldığı dönemin, ele aldığı konunun tarihsel, sosyal ve kültürel arka planını eserlerde bulabiliriz.
2. Bir yazarın kuyumcu ustası olması ne anlama gelmektedir? Açıklayınız.
- Cevap: Yazarlar ele aldıkları konuları eserlerinde tüm detaylarıyla, tarihsel ve toplumsal gerçekliğe bağlı kalarak, derinlemesine damıtarak, süzerek anlatırlar. Aynı zamanda bunu güzel bir dille, etkili bir şekilde yansıtırlar.
3. Bir kitabı okumaya hangi ölçütlere göre karar verirsiniz? Açıklayınız.
- Cevap: Olası Cevap: Öncelikle türüne ve yazarına bakarım, ayrıca bu kitabı okumuş başka kişilerin görüşleri ve önerilerini dikkate alırım.
4. Metinde best-sellere yani çoksatar kitaplara yönelik bir eleştiri söz konusudur. Bu konuda sizin görüşleriniz nelerdir?
- Cevap: Olası Cevap: Reklamlarla duyurulan ve kampanyalarla çoksatar olarak ifade edilen kitaplar her zaman ilgimi çekmez. Yani bir kitabın çoksa- tar olması onun her zaman iyi bir edebiyat eseri olduğu anlamına gelmez bana göre. Onun için kendim araştırma yapmayı ve okuyanların görüşlerini değerlendirmeyi daha çok tercih ederim.
5. Belli bir konu üzerinde tartışmanın kişiyi geliştirdiğini düşünüyor musunuz? Açıklayınız.
- Cevap: Olası Cevap: Nitelikli tartışmanın geliştirici olduğunu düşünüyorum. Bir konuyu farklı boyutlarıyla ve farklı bakış açılarına göre tartışmak bizleri geliştirir, derinlemesine düşünmemizi sağlar.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 14 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.