10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 134 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 134
Şimdi Murad Şah yedi kat cenk âletini kuşanıp heybeye altını doldurup küheylân oldu. Az gitti uz gitti, altı ay bir güz gitti. Gide gide bir çöl ovaya düştü.
ata binip yola revân
Halk Hikâyeleri
(Haz. Doğan KAYA-M. Sabri KOZ)
Kelime Dağarcığı:
cevelân: Dolaşma. melül: Üzgün. nıfü’l-leyl: Gece yarısı. nûş etmek: içmek. zibâ: Güzel.
1- Halk hikâyeleri nazım-nesir karışık yazılır. Okuduğunuz metindeki anlatıcı olayın anlatımında nesre, duyguların anlatımında nazma başvurmuştur. Size göre bu kullanımın anlatıma nasıl bir etkisi olmuştur?
- Cevap: Halk hikâyelerinde olayın anlatımında nesre başvurulurken duyguları daha etkili yansıtmak için nazım kullanılmıştır. Nesir kısımları hikâyedeki anlatımın akıcılığını sağlarken nazım bölümleri anlatımı daha canlı ve etkileyici hâle getiririr, böylece okuyanların ilgisini çeker.
2. Metnin anlatıcısı siz olsaydınız Murad Şah’ın Gül’izâr’la tanışma sahnesini nasıl değiştirirdiniz?
- Cevap: Olası cevaplar: Metnin anlatıcısı ben olsaydım Murad Şah ile Gül’izâr’ı bir gül bahçesinde tanıştırırdım. Metnin anlatıcısı ben olsaydım Murad Şah ile Gül’izâr’ı bir dağın eteğinde yer alan su kenarında at üstündeyken tanıştırırdım.
Günlerden bir gün babasının elinde bir kâğıt sureti var. Murad Şahdan sakınıp kâğıdı minder altına haps edip sakladı. Şimdi Murad Şah pederine sual edip pederi deyi vermedi. Şimdi şahzâde melûl olup pederine gücenip düşünürken gaflet basıp uykuya daldı. Bir de bîçâre Murad Şah nıfü’l-leylde rüyâsında bir kız, ayın on dördüne benzer, mahbup, zîbâ gelip,
“Ey Murad Şah aç gözünü, elimden şu doluyu iç.” deyip sundu.
Okuduğunuz metinden alınan bu parçayı birinci kişi ağzıyla yeniden yazınız. Yeniden yazdığınız metindeki farklılıkları belirtiniz.
- Cevap: Metinden alınan bu parça birinci kişi ağzıyla yazıldığında aşağıdaki gibi olur: Günlerden bir gün babamın elinde bir kâğıt sureti var. Babam benden sakınıp kâğıdı minder altına haps edip sakladı. Şimdi pederime sual edip pederim deyi vermedi. Şimdi melûl olup pederime gücenip düşünürken gaflet basıp uykuya daldım. Bir de bîçâre olan nıfü’l-leylde rüyâmda bir kız, ayın on dördüne benzer, mahbup, zîbâ gelip, “Ey Murad Şah aç gözünü, elimden şu doluyu iç” deyip sundu. Metnin birinci kişi ağzıyla yazılmış olması anlatıcıyı değiştirmiştir. Anlatıcı olayı doğrudan yaşayan olayın içinde olan birisi hâline geldiği için bu durum olayın inandırıcılığının artmasını sağlamıştır.
“Ey Murad Şah beni aradığın vakit Yemen Şah Kızı Gül’izâr deyip bulasın” dedi. Şimdi Murad Şah uykudan uyanıp baktı ki bir kimse yok, bir de âşık olmuş ve Yemen Şah Kızı Gül’izâr’ı fikrine girmiş düşünürken vâlidesi yanına geldi.
a) Metinden alınan bu cümleden yola çıkarak Murad Şâh’ın rüyasında gördüğü bir kıza âşık olmasını gerçekçi buluyor musunuz?
- Cevap: Olası cevaplar: Evet bu durumu gerçekçi buluyorum. Murad Şah’ın rüyasında gördüğü kişi kendisinin Yemen Şah kızı Gülizâr olduğunu belirtmiştir. Murad Şah o kişiye rahatlıkla ulaşabilir. Ayrıca halk hikâyelerinde daha önce hiç görmediği kişiye duyulan aşk motifi sıklıkla kullanılır. Hayır bu durumu günümüzdeki gerçeklikten uzak buluyorum. Günümüzdeki insanlar rüyasında gördüğü bir kişinin peşine düşüp o kişiye âşık olmaz.
b) Okuduğunuz bu halk hikâyesini modern hikâyeye uyarlamak isteseydiniz bakış açısı ve anlatıcıda nasıl bir değişiklik yapardınız?
- Cevap: Halk hikâyesini modern hikâyeye uyarlarken, modern hikâyede kullanılan dil özellikleriyle kurgulanan olayın işleniş biçimine uygun bir anlatıcı ve bakış açısı seçerdim.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 134 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.