10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 104 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 104
(…)
Bre, bu oğlana ad koyacak kadar var mıdır dedi. Evet sultanım, fazladır dediler.
Pay Püre Bey kudretli Oğuz beylerini çağırdı misafir etti. Dedem Korkut geldi, oğlana ad koydu. Der: Ünümü anla sözümü dinle Pay Püre Bey Allah Taâla sana bir oğul vermiş tutu versin Ak sancak kaldırınca Müslümanlar arkası olsun Karşı yatan kara karlı dağlardan aşar olsa Allah Taâla senin oğluna aşıt versin Kanlı kanlı sulardan geçer olsa geçit versin Kalabalık kafire girince Allah Taâla senin oğluna fırsat versin Sen oğlunu Bamsam diye okşarsın Bunun adı boz aygırlı Bamsı Beyrek olsun Adını ben verdim yaşını Allah versin
dedi. Kudretli Oğuz beyleri el kaldırdılar dua kıldılar, bu ad bu yiğide kutlu olsun dediler.
Muharrem ERGİN, Dede Korkut Kitabı
Kelime Dağarcığı:
bezirgân: Tüccar. derbent: Geçit.
1. Bir metindeki temel duygu veya kavram “tema” olarak adlandırılır. Temaları ifade eden kavramlar soyuttur. Örneğin yalnızlık, aşk, umut, yaşama sevinci gibi kavramlar bir hikâyede tema olarak işlenebilir. Dede Korkut Hikâyelerinde genel tema olarak kahramanlık işlenmektedir. Bu hikâyelerden biri olan Kam Pürenin Oğlu Bamsı Beyrek hikâyesinden alınan bu bölümün teması nedir?
- Cevap: Kam Pürenin Oğlu Bamsı Beyrek hikâyesinden alınan bu bölümün teması ad koymadır.
2- Bamsı’nın ad almasına sebep olan olay, Avnik Kalesinin kâfirlerinin bezirgânların mallarını yağmalamalarıdır. Bir toplumda ideal bir kahraman, kavram ya da bir sembol ortaya çıkmışsa, orada karşı bir güç ya da kavram aranmalıdır. Bu hikâyede idealleştirilen her bir nesnenin ardında bu karşı güç kendini göstermektedir. Bu karşı güç nedir ve neyi sembolize etmektedir?
- Cevap: Avnik Kalesinin kâfirleri haksız bir eylem gerçekleştirmek üzereyken Bamsı bu davranışa karşı çıkar. Aslında bu karşı çıkış, toplumun haksızlığa karşı duruşu ve bunu Bamsı’nın şahsında idealleştirmesidir. Avnik Kalesinin kâfirleri ise haksızlığı imleyen karşı değerdir.
3. Farsçada “bam”, “gök” demektir ve Beyrek’in adının “göksel” manasına geldiğini gösterir. Okuduğunuz metinde Beyrek’e neden “Bamsı” adı verilmiş olabilir?
- Cevap: O dönemde Tanrı, Gök Tanrıdır. Bu toplumun Beyrek’in davranışının Tanrı tarafından da sevildiğine olan inancının göstergesi olabilir.
a) Kam Pürenin Oğlu Bamsı Beyrek hikâyesinden alınan bu bölümde kültürümüze ait hangi değerlerimiz yer almaktadır?
- Cevap: Yiğidin yalnız kalmaması ve arkadaşlarının olması, babasının onu sağına oturtması, minnet etmeme, beye saygı, zor durumda kalıp yardım isteyene yardım etmek, içeri girince selam vermek, iyilik için dua etmek gibi değerlerimiz yer almaktadır.
b) Bu değerlerin metne yansıtılmasında temanın nasıl bir katkısı olduğunu düşünüyorsunuz?
- Cevap: Dede korkut hikâyeleri oluştuğunda sözlü olarak nesilden nesile aktarılmaktadır. Türk kültürüne ait değerlerin korunması ve aktarılmasında tema önemli bir unsurdur. Değerlerin dikkat çekmesine, dönemin kavranmasına toplum için değerinin gözler önüne serilmesine; kullanılan tema katkı sağlamaktadır.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 104 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.