10. Sınıf Tuna Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 62 Cevabı
2017 – 2018 Eğitim Öğretim dönemiyle beraber pek çok ders ve çalışma kitabı değişti. Değişen ders kitaplarından biri de “10. Sınıf Tuna Yayınları Tarih Ders Kitabı Cevapları” oldu. Kitabı incelediğimizde ise Sami TÜYSÜZ tarafından 232 sayfa olarak kaleme alındığını görüyoruz. Kitapta görseller ön plana çıkarılmış ve görsel tasarım ise Riyazi CANBOLAT tarafından yapılmış.
“10. Sınıf Tuna Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 62 Cevapları“nda önce sorular yazıldı daha sonra cevaplar verildi.
10. Sınıf Tuna Matbaacılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 62 Cevabı
SORU: Avrupalılar hangi gelişmelerin etkisiyle yeni yollar ve kıtalar keşfetme ihtiyacı hissetmiş olabilirler?
CEVAP: 1) Bilimsel, teknik alandaki ilerlemeler:
a) Pusulanın sapma açısının hesaplanması
b) Gemicilik sanatında ilerleme
c) Coğrafya bilgisinde ilerleme
2) Doğu ülkelerinin zenginliği (Haçlı Seferleri ile Coğrafi Keşiflerin ortak nedenidir,)
3) Cesur gemicilerin yetişmesi
4) Avrupalıların dünyayı tanıma ve Hıristiyanlığı yayma amaçları
5) Avrupalıların Hindistan!a ulaşmak için yeni yollar aramaları (ipek ve Baharat Yolları Türklerin elindeydi.)
6) Kralların Coğrafi Keşifleri teşvik etmeleri.
SORU: Bir ülkede bilim, kültür ve sanatın gelişebilmesi için gereken şartlar nelerdir? Neden?
CEVAP:Öncelikle hür fikirli insanların olması gerekmektedir. Bir diğer şartta sanırım bu işlerle uğraan insanları devlet adamları tarafından desteklenmesi gerekmektedir.
SORU: Yukarıdaki şemanın sol tarafında sıralanan gelişmeler hangi yönleriyle feodalitenin güç kaybetmesine neden olmuştur? Açıklayınız.
CEVAP: Sevgili öğrenciler bunu tek tek yazacak olursak şöyle bir manzara ile karşılaşmış oluruz.
Barutun Ateşli silahlarda kullanılması: Krallar Feodal beylerin kalelerini gelişen teknoloji ile yıkmaya başladılar.
Derebeylik adıyla da bilinen feodalitenin zayıflamasında senyörlerin Haçlı Seferleri ve Yüzyıl Savaşları sırasında uğradıkları can ve mal kayıpları önemli rol oynadı. Örneğin İngiltere ile Fransa arasında uzun süre devam eden Yüzyıl Savaşları (1337-1453) Fransa’nın zaferiyle sonuçlandı. Fransa Kralı da kazandığı zaferden aldığı güçle topraklarındaki derebeylikleri ortadan kaldırdı. Böylece Fransa, Avrupa’nın en güçlü merkezî krallığı hâline geldi. İngiltere’de ise Yüzyıl Savaşları’nın ardından başlayan ve Çifte Gül adı verilen iç savaş sırasında birbirleriyle mücadele eden derebeyleri zayıfladı.
Coğrafi keşifler: yeni kıtaların keşfiyle birlikte Avrupa’dan dışarıya doğru yaşanan göçler de etkili oldu. Avrupa’da nüfusun azalması üzerine derebeyleri topraklarında çalışacak insanlar bulma konusunda sıkıntı yaşamaya başladı. Böylece Avrupa’da tarımın önemi azalırken para ekonomisine dayanan ticari faaliyetler önem kazandı. Bunun sonucunda ekonomik bakımdan zayıflayan senyörler giderlerini karşılamak için sahip oldukları geniş toprakları satmak veya borçlanmak zorunda kaldılar. Ticaretle uğraşan burjuvalar ise her geçen gün güçlenerek sermayelerini arttırdılar.