10. Sınıf Tuna Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 119 Cevabı
2017 – 2018 Eğitim Öğretim dönemiyle beraber pek çok ders ve çalışma kitabı değişti. Değişen ders kitaplarından biri de “10. Sınıf Tuna Yayınları Tarih Ders Kitabı Cevapları” oldu. Kitabı incelediğimizde ise Sami TÜYSÜZ tarafından 232 sayfa olarak kaleme alındığını görüyoruz. Kitapta görseller ön plana çıkarılmış ve görsel tasarım ise Riyazi CANBOLAT tarafından yapılmış.
“10. Sınıf Tuna Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 119 Cevapları“nda önce sorular yazıldı daha sonra cevaplar verildi.
10. Sınıf Tuna Matbaacılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 119 Cevabı
SORU: Lagari Hasan Çelebi ve Hezarfen Ahmet Çelebi’nin uçağın icadından yaklaşık iki asır önce uçuş denemelerinde bulunmuş olmalarına bakarak bu kişiler hakkında hangi değerlendirmelerde bulunabilirsiniz?
CEVAP: Lagari Hasan Çelebi ve Hezarfen Ahmet Çelebi’nin uçağın icadından yaklaşık iki asır önce uçuş denemelerinde bulunmuş olmalarına bakarak bu kişiler hakkında: Yaratıcı birer bilim adamı olduklarını ve ileri görüşlü olduklarını söyleyebiliriz. Aynı zamanda iyi birer gözlemci olduklarını söylemekten çekinmemeliyiz. Çünkü hem Lagari Hasan Çelebi hem Hezarfen Ahmet Çelebi kuşları gözlemleyip insanın uçabileceğine dair kanıtlar üretmişlerdir.
SORU: Uçma denemelerine Osmanlı devlet adamları tarafından yeterince ilgi gösterilmemesinin nedenleri neler olabilir?
CEVAP: Uçma denemelerine saray ve padişah tarafından destek verilmemesinin nedenini Hezarfen Ahmet Çelebi örneği üzerinden açıklayalım: Öncelikle kendisi hakkındaki bilgileri sadece Seyahatname’den elde edebildiğimizi söyleyelim. Yani bu uçma denemesi ve Hezarfen Ahmet Çelebi’nin hayatı dahi saray yazıcılığına konu olmamış. Bunun nedeni uçma denemesinden sonra Cezayir’e sürülmesiyle aynı nedendir. Bilgin ve ustalık gerektiren işler yapan kişiler saray tarafından korkulan kişiler olmuştur. Bu yüzden çalışmalarının desteklenmediğini söyleyebiliriz. IV. Murat’ın uçma denemesinden sonra Hezarfen’i Cezayir’e sürmesi buna örnektir.