10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 42 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 42
Aşağıdaki terimleri birer cümleyle açıklayınız.
Oguş :Türk toplumunun en küçük sosyal birimi aile (Oğuş) dir. Aile genelde; anne, baba ve evlenmemiş çocuklardan meydana gelirdi. Evlenen kız veya erkek, ailesinden ayrılarak ayrı bir ev kurardı.
Yassıçemen Savaşı : Yassı Çemen Savaşı, 1230 yılında Anadolu Selçukluları ile Harzemşahlılar arasında Erzincan yakınlarında geçen muharebedir. Anadolu Selçuklu Hükümdarı Alaeddin Keykubat ile Harzemşahlılar hükümdarı Celalettin Harezm arasında giderek arta düşmanlık, Ahlat Kalesi meselesi ile tehdit içeren mektuplaşmalarla hat safhaya ulaştı. Bunun üzerine Sultan Keykubat, ordusunun başına geçerek düşman haline Harzemşah tehdidini de ortadan kaldırmak için Erzincan üzerine sefere çıktı.
Haçlı Seferleri : Haçlı Seferleri. Haçlı Seferleri 1095 ve 1272 yılları arasında yapılan, Avrupalı Katolik Hristiyanların ve Papanın talebi, çeşitli vaatleri üzerine Müslümanların elindeki kutsal topraklar üzerinde askeri ve siyasi kontrol kurmak için düzenlemiş oldukları seferlerdir.
İkinci Beylikler Dönemi: Malazgirt Savaşı sonrasında Anadolu’da ilk Türk beylikleri ortaya çıkmış, benzer şekilde Kösedağ Savaşı sonrasında da İkinci Beylikler Dönemi yaşanmaya başlanmıştır. Bu dönem XIII. yüzyılın ikinci yarısında Karamanoğullarının faaliyetleri ile başlamış ve XVII. yüzyılın başlarına yani Ramazanoğulları topraklarının Osmanlı Devleti’ne dâhil edilmesine kadar devam etmiştir. Türkiye Selçuklu Devleti’nde siyasi bütünlüğün parçalanmasına sebep olan Moğol İstilası, parçalanmayı ve bu beyliklerin kuruluşunu sağlayan başlıca sebep olmuştur. Türkiye Selçuklu Devleti’nin yıkılma sürecine girmesiyle birlikte, Türkmen beyleri, Selçuklu otoritesinin kaybolduğu bölgelerde merkezî otoritesi zayıflayan Bizans’ın da durumundan faydalanarak müstakil ya da yarı müstakil hâlde devletçikler şeklinde teşkilatlanmıştır. Anadolu’da Karamanoğulları, Candaroğulları, Germiyanoğulları, Canikoğulları, Hamitoğulları, Aydınoğulları, Menteşeoğulları, Saruhanoğulları, Eşrefoğulları, Teke Beyliği, Karesioğulları, Eratnalılar, Dulkadiroğulları, Ramazanoğulları, Kadı Burhaneddin Devleti gibi irili ufaklı birçok siyasi teşekküller kurulmuştur.
Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1. Mevlânâ Celâleddin-i Rûmî, Hacı Bektâş-ı Velî ve Yunus Emre gibi âlimlerin fikirlerinin günümüzde de etkili olmasının nedenleri nelerdir?
- Cevap: Bu alimlerin kalıcı olmalarının en büyük sebebi zaten yüzyıllardır İslam ile yoğrulan bu coğrafyada, eserlerini İslam’dan ilham alarak kaleme almış olmalarıdır. Yaşadıkları dönemde doğum sancıları çeken Osmanlı Devletinin de ihtiyacı olan şey tam olarak budur.Yaşamları ve hayat görüşleri de Kurana ve Peygambere dayandığı için yüzyıllar geçse de bu iki şeyin Müslümanlar için değişmeyeceği gerçeği bu alimleri de zamana karşı yenilmez yapmıştır.
2. Moğol İstilası’nın Anadolu’nun demografik değişimine etkileri nelerdir?
- Cevap: Sultan 1. Alâeddin Keykubad çok akıllı bir siyaset izleyerek Moğollara karşı Harzemşahlar ve Eyyubilerle ittifak yapmıştı. Bunu gören Türkmenler Anadolu’ya göç etmeye başladılar. I. Alâeddin Keykubad gelen Türkmen boylarını Bizans sınırına yerleştiriyordu. Gelen Türkmenler ve Moğol korkusundan kaça yerli halk Bizans’a sığınıyordu. Yerli halkın boşalttığı yerlere Türkmenler yerleşiyordu. Türkmenler kurdukları beyliklerle Bizans’a akınlar düzenliyorlardı. Bu akınlardan elde ettikler yerlerde kendi yönetimlerini kuruyorlardı. Yerli halka iyi davranmaları toplumların kaynaşmasını artırıyordu, I. Alâeddin Keykubad Yası Çemen savaşında Harzemşahları yenince Moğollarla arsındaki tampon olan bölge kalmadı. Moğollarla komşu oldu. Bu Anadolu’ya olan göçü da çok arttırmıştır.
3. Anadolu’da, ilk Türk beyliklerinin kurulmasına etki eden gelişmeler nelerdir?
- Cevap: 26 Ağustos 1071 Malazgirt Meydan Savaşın’da Bizans İmparatorluk ordusunu yenen Büyük Selçuklu Devleti Sultanı Alpaslan ileri gelen güvendiği komutanlarından bazılarını toplayarak onları Anadoluyu fetih için görevlendirmiştir. Sultandan bu emri alan komutanlar Türkmenler ve Oğuzlarla beraber Anadoluyu fethe başladılar. Yaklaşık dört yıl sonra Anadolu’nun diğer başında bulunan İznik şehrini fethettiler. Arada kalan bütün yerler fethedilmişti. Türklerde Fethedilen yerlerin yönetimi fetheden beye verildiğinden dolayı Anadolu çok abuk fethedilmiştir. Anadolu’da insanlar güvenlik nedeni ile şehirlerde oturuyordu. Şehirler kuşatılıp ele geçirmek kolay oluyordu.
4. Selahaddin Eyyubi’nin Türk İslam tarihindeki önemi nedir?
- Cevap:
- Kudüs’ü Alması
- Haçlı Seferlerini Etkisiz Hale Getirmesi
- İslam Adına Sayısız Hizmet Yapmıştır
Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.
1. Alperen, tarih dersinde “Türk…….ları dinamik
bir yapıya sahip olup tarih boyunca sık sık birleşerek devlet hâline gelmiş veya iç ve dış sebeplerle dağılmıştır.” demiştir.
Buna göre Alperen aşağıdaki yapıların hangisinden bahsetmektedir?
A) Urug B) Oguş
C) Bodun D) Boy
E) Vatan
- Cevap: D
2. İlk Türk beylikleri döneminde Anadolu’nun;
I. ekonomik yönden kalkınması,
II. bayındır hâle gelmesi,
III. Türkleşmesinin hızlanması durumlarından hangileri meydana gelmiştir?
A) Yalnız I B) Yalnız II
C) I ve II D) II ve III
E) I, II
- Cevap: E
3. Çaka Beyliği, yukarıdaki haritada hangi numara ile gösterilmiştir?
A) I B) II C) III D) IV E) V
- Cevap: A
4. Aşağıdakilerden hangisi Malazgirt Savaşı sonrası Anadolu’da kurulan ilk Türk beyliklerinden biri değildir?
A) Danişmentliler
B) Germiyanoğulları
C) Saltuklular
D) Mengücekliler
E) Artuklular
- Cevap: B
10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 42 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.