10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 122 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 122
1. II. Mehmet, İstanbul’u fethetmek için ne gibi hazırlıklar yapmıştır?
- Cevap: Fatih Sultan Mehmet tahta geçip de padişah olduktan sonra ki ilk işi İstanbul’u fethetmek için hazırlıklara başlamak oldu. Tarihte önceleri Araplar, Avarlar ve Bulgarlar tarafından defalarca kuşatılan İstanbul’u kimse almaya muvaffak olamamıştı. Osmanlılarda o döneme değin tam 3 kere İstanbul’u kuşatmalarına rağmen başarılı olamamış ve kuşatmalar kalkmıştı. Bu sebeple Fatih Sultan Mehmet hazırlıklarını çok daha sıkı ve sağlam tutmak zorunda olduğunu biliyordu.Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’un fethi için yaptığı hazırlıklarİstanbul’a Karadeniz tarafından herhangi bir yardımın gelmesini engellemek amacı ile Yıldırım Bayezid‘ın yaptırmış olduğu Anadolu Hisarının karşı tarafında Rumeli Hisarını yaptırdı.Deniz gücünün sağlam olması ve gelebilecek yardımları durdurabilmesi adına tam 400 parçalık bir donanma inşaa ettirdi.İstanbul çevresinde bulunan Bizans kaleleri fethedildi.İstanbul’un surlarını aşabilecek büyük toplar döktürdü. Bu topların planlarını bizzat Fatih Sultan Mehmet çizdirmiştir.Surlara hücumu kolaylaştırmak adına tekerlekli byük merdivenler inşaa ettirdi.Fatih Sultan Mehmet siyasi önlemlerde almıştır. Sırplar, Macarlar, Karmanaoğulları, Eflak ve venedik ile sulh yapıldı.
2. I. Süleyman Döneminde Osmanlı Devletinin gücünün zirvesine çıkmasının nedenleri nelerdir?
- Cevap: Süleyman tek erkek çocuk olduğu için taht kavgasına girmemiştir. Babası Yavuz Sultan Selim; Doğuda Safevi tehlikesini ortadan kaldırmış,Mısır’ı fethederek Osmanlı hazinesini ağzına kadar doldurmuştur.Memlük Devleti’ni kendine bağlayarak Osmanlının güneyini güvence altına almıştır.Avrupa Seferleri için zorunlu olacak donanmanın alt yapısını hazırlamıştır. Osmanlı’da en muazzam kanunları o çıkarmıştır,ve herkese adil olarak uygulamıştır. Saltanat sürdüğü 46 yılın 10 yılını seferlerde geçirmiş ( 13 kez) iyi bir komutandır . Eğitime ,bilime , bilim adamlarına değer vermiştir.
3. XVI. yüzyıllarda Osmanlı Devleti hangi devletlerle mücadele etmiştir?
- Cevap:
Lehistan
Venedik
Rusya
Avusturalya
İran
4. Kızılelma Ülküsü’nün Türk siyasi tarihine etkileri nelerdir?
- Cevap: Kızılelma, Türk milletinin tarihî ülkülerini temsil eden bir kavramdır. Türk ülkücülüğünün Kızılelması, sabit ve belirli bir şey yahut yer değildir; soyut bir ülkü kavramıdır. Her dönemin kültürü, gerilim gücüne göre onu isimlendirir, somut bir hedefle belirler ve anlamlandırır. O zamanın Kızılelması bilinen bir yer olur; ancak, oraya varıldığında Kızılelma ele geçirilmiş olmaz. Kızılelma bu defa, daha ileride ve yine belirli bir yere gider: Ona hiçbir zaman ulaşılamaz. Kültürün Kızılelma hasreti yahut hırsı, her seferinde ülküsünü yenileyerek toplumu ileri sevk eder. Türk milletinin yükseliş dönemlerinde Kızılelma, cihan hâkimiyeti ülküsü olarak algılanmıştır.
10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 122 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.