10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 64 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 64
1. Yukarıdaki metinlerden yola çıkarak Osmanlı ordusunda hangi askerî birimlerin yer aldığını tespit ediniz.
- Cevap: Devşirme sistemi sayesinde Osmanlı hâkimiyeti altındaki topraklarda yaşayan gayrimüslim çocukları, aldıkları eğitim ve yetenekleri doğrultusunda kapıkulu ordusunda veya devlet yönetiminde görev almışlardır. Böylece köyünde eğitim görme imkânı dahi olmayan çocuklar iyi mevkilere yükselebilmişlerdir. Cevap yoruma açıktır.
2. Yeniçeriler ile tımarlı sipahilerin farklı özelliklerini aşağıdaki şemada gösteriniz
- Cevap: Fatih sultan Mehmet, diğer padişahlar gibi başka bir Türk ailesinin güçlenip Osmanoğulları’na alternatif olmasını istemiyordu. Bu yüzden devlet yönetimine devşirmeler getirilerek güçlü bir merkeziyetçilik sağlanmaya çalışılmıştır. Fatih dönemine kadar devlet yönetiminde etkili olan Müslüman ve Türk asıllı aileler, zamanla devlet yönetiminden uzaklaştırılmıştır. Böylece nüfuzlu Türk ailelerin gücü de kırılmıştır. Cevap yoruma açıktır.
3. Yeniçeri Ocağının asker ihtiyacı nasıl karşılanmıştır? Açıklayınız
- Cevap: Osmanlı Devletinin sınırlarının genişlemesi ile orduda ve idari görevlerde görevlendirilecek insan kaynağı ihtiyacı artmıştır. Gayrimüslim çocukların devşirilip eğitilmesiyle bu insan kaynağı ihtiyacı giderilmiştir. Ayrıca devşirme sistemi ile tamamen padişaha bağlı asker ve idareciler yetiştirilmiştir. Cevap yoruma açıktır.
4. “II. Bayezid ve Yavuz Sultan Selim, kardeşleriyle yaptıkları taht mücadelesinde yeniçerilerin desteğini alarak hükümdar olmuşlardır.” Bu bilgiden yola çıkarak yeniçerilerin Osmanlı sistemindeki yeri hakkında neler söyleyebilirsiniz?
- Cevap: Mimar Sinan, devşirme sistemiyle İstanbul’a getirilmiş, iyi bir eğitim almış ve mimarlık mesleğini öğrenmiştir. Eğer köyünde kalsaydı yaşamı büyük bir olasılıkla çocukluğu ve ilk gençlik yıllarında olduğu gibi tarlada, bağda, bahçede toprak işleriyle uğraşarak geçecekti. Oysa devşirme sistemi sayesinde hem can ve gönülden sevdiği bir meslek sahibi olmuş hem de Türk ordusunun bir neferi olarak sefere gittiği memleketlerin abidelerinden ve sanat eserlerinden görgü ve bilgisini artırmıştır.
5. Aşağıda verilen haritaların arasındaki zaman dilimini karşılaştırdığınızda Osmanlı Devletinin askerî gücü hakkında hangi çıkarımlarda bulunabilirsiniz?
- Cevap: Sokolovik’i haklı bulurdum ve çocuğun devşirme memurlarına verilmesini istemezdim. Çünkü çocuğun ailesinden uzak kalacak olmasından dolayı endişe duyardım. Yeşilce Mehmed Bey’in söylediklerini doğru bulurdum. Çocuğun geleceğini düşünerek onun iyi bir yaşam sürmesi ve eğitim alabilmesi için devşirme memurlarıyla gitmesini isterdim. Cevap yoruma açıktır.
10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 64 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.