Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 46

10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 46 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 46

Osmanlılar tarafından iskâna tabi tutulan Türkmenler, Anadolu’dan Rumeli’ye dillerini ve kültürlerini de getirdiler. Bunların çoğu yeni isimler altında, yeni köyler ve yerleşim birimleri kurdular. Bu yönüyle Osmanlı fetihlerinin geçici macera hareketi değil, kesin bir yerleşme ve yurt tutma gayesini hedeflediği aşikârdır. Buralara iskân edilen Türkmenler, zamanla buralarda han, hamam, köprü, medrese, zaviye, imaret, tekke, cami ve mescit gibi Türk-îslam eserleri inşa etmişler ve böylece Balkanları bir Türk yurdu hâline getirmişlerdir.

Rumeli’de îlk Kez Kurulan Osmanlı Şehirleri:
1. Cisr-i Ergene: Sultan II. Murad, Edirne’yi Çanakkale Boğazı’na bağlayan tarihî yol üzerinde günümüzde Uzunköprü adıyla bilinen Cisr-i Ergene şehrini kurmuştur. Ergene Nehri’nin zaman zaman taşarak zarar vermesiyle çevrede gizlenen haydutların, yolu kullananlara verdiği can ve mal kaybını önlemek amacıyla kurulmuştur. Bu şehre yerleşen insanları vergiden muaf tutarak halkın buraya yerleşmesine imkân ve kolaylık sağlamıştır.
2. Saruhan Beyli-Tatar Pazarı: Osmanlı Devleti’nin kuruluş ve genişleme devrinde Saruhan Bölgesinden bu yöreye hatırı sayılır bir Türk unsurunun iskân edilmiş olması, nahiyenin adını bu sebepten almış olduğunu akla getirmektedir.
3. Eski Zağra: Osmanlı idaresine girdikten sonra Rumeli eyaletinin kazaları içinde yer alan ve uzun süre Edirne’ye bağlı kalan Eski Zağra Osmanlıların ilk devirlerinde bir uç kale şehri durumundaydı.
Yenipazar, Saraybosna, Travnik, Köprülü, Pirot ve Yenişehir de yeni kurulmuşlardır. Teselyadaki Yenişehir’in nüfusu tamamen Türklerden oluşmaktaydı.

1. Osmanlı’nın Rumeli’de han, hamam, köprü, medrese, zaviye, imaret, tekke, cami ve mescit gibi Türk-îslam eserleri inşa etmesini gerekçelendirerek açıklayınız?

  • Cevap: Osmanlının Rumeli’deki fetih politikası geçici bir istila hareketi değil, kalıcı bir yerleşme ve yurt edinme amacına yöneliktir. Bu sebeple uyguladığı iskân siyaseti çerçevesinde bölgeye yerleştirdiği Türk nüfusa yönelik bayındırlık ve imar faaliyetlerinde bulunmuştur.

2. Osmanlı, fethettiği yörelere Türkmen nüfusu iskân ettirebilmek için ne tür kolaylıklar sağlamış olabilir?

  • Cevap: Osmanlı fethettiği bölgelerdeki halkı vergiden muaf tutarak Türkmen nüfusun buraya yerleşmesine imkân ve kolaylık sağlamıştır.

3. Osmanlı’nın Cisr-i Erzene (Uzunköprü), Saruhan Beyli-Tatar Pazarı (Günümüzde Pazarcık), Eski Zağra şehirlerini kurma sebeplerinden yola çıkarak Rumeli’deki iskân siyasetinin amaçları hakkında nasıl bir sonuç çıkarılabilir?

  • Cevap: Osmanlı’nın Rumeli’de şehirler kurarak halkının can ve mal güvenliğini sağlama, Türkmen nüfusu fethettiği bölgelere yerleştirerek bölgedeki nüfusu Müslümanlar lehine dengeleme ve sınır kaleleri oluşturarak ileri fetihleri kolaylaştırma amacını güttüğü söylenebilir.

4. Yahya Kemal Beyatlı’nın şiirinde Üsküp şehrini Bursa’nın devamı olarak görmesini ve bu şehri bir lale bahçesine benzetmesini yorumlayınız.

  • Cevap: Yahya Kemal, bu şiirinde Üsküp şehrini tıpkı Bursa gibi bir vatan toprağı ve Türk şehri olarak görmektedir. Bir lale bahçesi ifadesi ise şehrin fethi uğruna canını vermiş gazi ve şehitlerin kanlarını ifade etmiş olabilir.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 46 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!