10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 38 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 38
Metinleri okuyarak soruları cevaplayınız.
Kuruluşla ilgili tüm tartışmaların temel sorusu, Osmanlı’yı Söğüt’te küçük bir beylikten bir devlete dönüştüren şartların neler olduğudur. Yaklaşık 620 yıl süren Osmanlı Devleti’nin kuruluşu hakkında özellikle 20. yüzyılın başlarından itibaren günümüze kadar pek çok farklı isim çalışmalar yapmıştır. H.A. Gibbons’un ateşlediği bu tartışma ortamına F. Köprülü, P. Wittek, H. İnalcık, P Lindner, C. Im- ber, F. Emecen ve C. Kafadar zaman içinde dâhil olmuşlardır. Bunca çalışma arasında fark edilen temel durum, tek yönlü çözülmesi çok da kolay olmayan bir problemle karşı karşıya olunduğu gerçeğidir.
Osmanlı’nın kuruluşunu çağdaş tarihçilik anlayışı içinde ele alan bağımsız araştırmaların ilki H.A. Gibbons’un Osmanlı Devleti’nin Kuruluşu adlı eseri idi. Bu kitap, aynı isimde üç ünlü araştırmanın daha ortaya çıkmasına yol açtı. Gibbons’u ele alarak yeni bir kuruluş görüşü ortaya atan ilk araştırmacı, Friedrich Giese idi. Onu modern Türk tarihçiliğini ortaya çıkaran en önemli simalardan Mehmet Fuat Köprülü’nün Osmanlı Devleti’nin Kuruluşu adlı kitabı izledi. Alman tarihçilerden Paul Wittek, bu alanda kendine ait yeni bir görüş ile ortaya çıktı. Daha sonraları bu teoriler Î.H. Uzunçaşılı, H. İnalcık, S. Faroqhi, C. Imber ve daha pek çok tarihçi tarafından yeniden değerlendirildi. Ancak Osmanlı kuruluş teorileri hiçbir surette Gibbons, Giese, Köprülü ve Wittek’in etkisinden kurtulamadı.
1. Metinlerdeki bilgileri karşılaştırdığınızda ortak noktalarının neler olduğunu söyleyebilirsiniz?
- Cevap: Osmanlı Devletinin kuruluşu hakkında çalışma yapmış Gib- bons, Köprülü, Wittek, Imber, İnalcık gibi tarihçilerin isimlerinin her iki metinde de yer aldığını söyleyebiliriz.
2. Metinlerde Osmanlı Devleti’nin kuruluş tartışmaları hakkında nasıl bir vurgu yapılmıştır?
- Cevap: Birinci metinde Osmanlı Devletinin kuruluş tartışmalarının tek bir bakış açısıyla çözülemeyeceği vurgulanmış, ikinci metinde ise Osmanlı’nın kuruluşu ile ilgili bazı temel çalışmaların olduğuna vurgu yapılmıştır.
3. Osmanlı Devleti’nin kuruluşuna ilişkin çalışma yapan bilim insanları arasında görüş farklılıklarının bulunmasının sebepleri neler olabilir?
- Cevap: Osmanlı Devletinin Kuruluş Dönemi ile ilgili kaynakların azlığı, kaynaklarda verilen bilgilerin birbirleriyle ilişkilendirilememesi, ön yargılı ve duygusal tercihlere dayalı yorumların yapılması olabilir.
4. Osmanlı Devleti’nin kuruluşunun bilim çevrelerini bu kadar meşgul etmesinin sebebi sizce ne olabilir?
- Cevap: Osmanlı’nın cihanşümul bir devlet olması, üç kıtaya yayılması ve yaklaşık 620 yıllık tarihi boyunca pek çok farklı inanç ve etnik kökenden toplumların tarihinde izler bırakması olabilir.
10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 38 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.