Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 35

10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 35 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 35

Metinleri ve görselleri inceleyerek soruları cevaplayınız.

1910da İstanbul’da gazetecilik ve öğretmenlik yapan ilahiyatçı H. A. Gibbons’a göre Osmanlılar, Türk ve Müslüman olmaktan öte “Avrupa medeniyeti” ile yani Bizans ile karşılaşmaları dolayısıyla bu başarıyı sağlamlaştırmışlardır. Avrupa’nın içinde bulunduğu kaos ortamından istifade ederek yönetim sanatını öğrenmişler, kadınların örtünmesinden savaşlarda istilacı bir politika izlememeye kadar birçok özelliklerini bu medeniyetten almışlardır. Pagan iken sonradan Müslüman olmuşlar, Avrupalılarla karışarak Osmanlı melez ırkını ortaya çıkarmışlardır. Gibbons bu iddialarını İslam ve Türk kaynakları dışındaki kaynaklara dayandırır.

M. Fuad Köprülü, 1934 yılında Fransa’da yaptığı konuşmada öncelikle Gib- bons’un ihmal ettiği ve yok saydığı Osmanlıların Türk geçmişini detayları ile anlatır. Beylikten devlete giden süreci anlamak için takip edilmesi gereken çok faktörlü (coğrafi, siyasi, dinî, iktisadi, etnik, toplumsal faktörler ve hatta bizzat şahıs faktörü) analiz yönteminden bahseder. Türklerin Gibbons’un iddia ettiği gibi bir ‘türedi’ olmayıp Anadoluda önceden beri var olduğunu vurgular.

Alman Türkolog Paul Wittek, Köprülüden hemen sonra Londrada bir dizi konuşma yapmış ve bunlar bir kitap olarak yayımlanmıştır. Wittek, Osmanlıların Bizans ile karşılaşmasını çok önemser. Ona göre bu karşılaşma, Osmanları yavaşlatmış ve ayağı yere basan bir ilerlemeye mecbur etmiştir. Bu durum Osmanlıların teşkilatlanarak ve çevresiyle güçlü bir bağ kurarak ilerlemesini sağlamlaştırır. Ahi teşkilatı ve ilmiye sınıfının ortaya çıkışı bunun göstergesidir. Wittek, Osmanlıların “gaza” ilkesi ile Hristiyanlarla savaşıp insanları arkasından sürüklediğini ve Anadolu’da meşruiyetini sağladığını söyler.

Halil İnalcık, Wittek’in gaza teorisini geliştirir. Osmanlılar içerisinde gaza ile uğraşan bir kesim şüphesiz vardır ama bu, bütün beyliği kapsayan bir durum değildir. İnalcık’a göre kuruluşu açıklayan asıl unsur, Osman’ın stratejist kişiliği ve Osmanlıların içerisine dahil olduğu beylikler sistemidir. Osmanlı’nın kuruluş yıllarının kronolojisini, çok farklı kaynak ve yöntemler kullanarak tespit etmeye çalışan İnalcık, ilk dönem kaynaklarını titizlikle inceler, alan araştırmasına çıkıp bilgileri test eder ve aynı dönemde yazılmış Rumca vb. kaynakları kullanarak bilgi birikimini zenginleştirmeye çalışır. Sonuçta kaynakların yokluğuna değil, nasıl okunması gerektiğine dair yöntemler geliştirir.

Paul Lindner, antropolojik yöntem ve kavramları kullanmak suretiyle yaptığı analizlerde Osmanlıların Orhan Gazi Dönemi’nin ortalarına kadar yağma ile geçindiklerini ve sonrasında yerleşikliğe geçerek kendilerini diğer beyliklerden ayırt edebildiklerini söylüyor. İlk dönemlerde birçok Hristiyan unsurun orduda ve yönetimde bulunmasını gaza ruhuna aykırı gören Lindner, bu sebeple Wit- tek’in gaza teorisini eleştiriyor hatta “İslam’dan çok Şamanizmin savaşçıları” nitelemesinde bulunuyor.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 35 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!