10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 28 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 28
Sizce Türkiye Selçuklu Devletinin Kösedağda Moğolların karşısına çıkma gerekçesi ne olabilir?
- Cevap: Türkiye Selçuklu Devleti Anadolu’yu Moğol baskısından ve zorbalığından korumak ve Moğol istilasını durdurmak amacıyla Moğolların karşısına çıkmışlardır.
Metinden hareketle Kösedağ Savaşının sonuçlarını siyasi ve ekonomik açıdan değerlendiriniz.
- Cevap:
Siyasi sonuçları:
a. Anadolu Selçuk Devleti Moğollara bağlandı ve yıkılış sürecine girdi.
b. Anadolu Türk siyasi birliği parçalandı.
c. Anadolu’da yeni Türk beylikleri kuruldu.
Ekonomik sonuçları:
a. Moğollar Anadolu’yu yağmaladı.
b. Türkiye Selçuklu Devleti, Moğollara çok ağır vergiler ödemeye başladı.
c. Türkiye Selçuklu Devleti ekonomisi zarar gördü.
“Kösedağ Savaşı ile Anadolu Selçuklu Devleti yıkılmamış ancak çok büyük bir darbe almış ve bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmamıştır. Selçuklular, I. Haçlı Seferinde (1097) devletin merkezi İznik’i kaybetmişler, merkezi Konya’ya taşımışlardır. Ancak Kösedağ bozgunundan sonra bunu başaramamışlardır. Moğol İlhanlılarının, Selçuklu şehzadelerinden istediklerini hükümdar olarak belirlemeleri, Anadolu’da birçok Türk beyliğinin kurulmasına neden olmuştur.”
Bu bilgiden hareketle I. Haçlı Seferi ve Kösedağ Savaşının Anadolu’ya etkilerini kıyasladığınızda neler söyleyebilirsiniz?
- Cevap: I. Haçlı Seferi ve Kösedağ Savaşı’nın Anadolu’ya etkilerinin şunlar olduğu söylenebilir:
I. Haçlı Seferi’nde alınan yenilgiye rağmen Türkiye Selçuklu Devleti toparlanabilmiş ve eski gücüne kavuşabilmiştir. Ancak belirtildiği gibi Kösedağ bir bozgundur ve bu savaş Türkiye Selçuklularının sonu olmuş Anadolu’daki siyasi varlıkları son bulmuştur.
Kösedağ Savaşı sonucunda Kilikya Ermeni Krallığı ve Trabzon Rum İmparatorluğunun Sultan II. Gıyaseddin Keyhüsrev’i bağlı oldukları hükümdar olarak tanımamaları ve Moğollara bağlılıklarını bildirmeleriyle ilgili çıkarımlarınız nelerdir?
- Cevap: Kösedağ Savaşı sonucunda Kilikya Ermeni Krallığı ve Trabzon Rum İmparatorluğu, Sultan II. Gıyaseddin Keyhüsrev’i bağlı oldukları hükümdar olarak tanımamışlar ve Moğollara bağlılıklarını bildirmişlerdir. Bu durum Anadolu Selçuklu Devleti’nin çok ciddi bir güç kaybına uğradığının göstergesidir. Kendilerine bağladıkları gayrimüslim devletler de bu güç kaybı ve Moğol korkusu ile Moğollara bağlanmışlardır.
10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 28 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.