Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ata Yayıncılık

10. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ata Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 13

10. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 13 Cevapları Ata Yayıncılık’a ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ata Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 13

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir gün, “Allah’tan hakkıyla hayâ ediniz!” buyurmuştu. Yanında bulunan sahabe “Ey Allah’ın Resulü! Zaten hayâlı davranıyoruz elhamdülillah!”dediler. Bunun üzerine Peygamberimiz (s.a.v.) şu açıklamayı yaptı: “Söylemek istediğim, sizin anladığınız hayâ değildir! Allah’tan hakkıyla hayâ etmek demek; baş ve başta bulunan azaları (dil, göz, kulak ve akıl vb.), bedeni ve ondaki azaları (el, ayak, mide ve kalp vb.) her türlü günah ve haramlardan muhafaza etmeniz; ölümü ve toprakta çürümeyi daima hatırlamanızdır. Kim bu söylenenleri yerine getirirse Allah’tan hakkıyla hayâ etmiş olur.”

(Tırmizi, Sıfat’ül Kıyamet, 24.)

Peygamberimizin (s.a.v.) yukarıdaki hadisinde hayâ ile ilgili nelere dikkat çekilmektedir? Vücudun sayılan organlarını haramdan muhafaza etmek nasıl olur? Arkadaşlarınızla tartışınız.

  • Cevap: Edep ve hayâ, insanın nefsini terbiye etmesi, kendini ve haddini bilmesidir.

Peygamberimiz (s.a.v.) hayâyı imanla nasıl ilişkilendirmiştir? Sınıfta arkadaşlarınızla tartışınız.

  • Cevap: Hazret-i Peygamber, sahâbîlerin ifâdesine göre örtüsüne bürünen bir genç kızdan daha hayâlı idi. Hiçbir zaman yüksek sesle konuşmamışlardı. İnsanların yanından yavaşça ve tebessüm ederek geçerlerdi. Hoşlanmadıkları kaba bir söz işitince insanların yüzlerine karşı bir şey söylemezlerdi. Yüz ifâdeleri kendisinin hâlini yansıttığı için etrafındakiler, konuşmalarında ve hareketlerinde ihtiyatlı olurlardı.

• Sizce edep ve hayânın insani değerlerle ilişkisi var mıdır?

  • Cevap: Edep; akıl ve hikmete muvafık hareket edip, Cenab-ı Hakk’ın emrettiği gibi yaşamaktır. Hayâ ise, utanma ve ar duygusu olup, utanç verici durumlardan sakınmak ve nefsin süfli arzularını terk etmektir. Edep, bütün hâllerde istikamet ve iyilik üzere bulunmaktır. Edep, aklı ikmal eden, onu nurlandıran, imanı kemale erdiren, insanı ruhen terakki ettirip saadet ve selamete kavuşturan en hayırlı bir sermayedir. İffet, hayâ, haysiyet ve istikamet gibi güzel ahlâktan mahrum olan fert ve cemiyetler,  fen ve teknik sahasında ne kadar terakki ederlerse etsinler, hüsrandan kurtulamaz ve huzurla yaşayamazlar.

10. Sınıf Ata Yayıncılık Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 13 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!